Gazdaság

A beton dicsérete



A beton dicsérete 1
EGYEDI ÉTKEZŐASZTAL. Öntéssel formált felületek.

Új, ipari anyagokat emeltek be a felhasználók tudatába az elmúlt század építészeti és dizájntörekvései, s ezzel átformálták a szépről, jóról, hasznosról alkotott elképzeléseinket. Breuer Marcel és Le Corbusier 20-as években tervezett csővázas bútorai előtt például ezt a matériát legfeljebb bicikliváz vagy kórházi ágy formájában tudták elképzelni. Az úgynevezett ipari esztétika a rozsdamentes acél és a beton térnyerésével tetőződött be. A modernista építészet előnyben részesítette a zsaluzat nyomait őrző, vakolatlan betonfalakat. Oscar Niemeyer neve például összeforrott a tiszta formákat használó, gigantikus vasbeton építészettel, s 1956 és 1960 között Brazília új fővárosát (Brasília) a katedrálistól kezdve a kormányzati és kulturális épületekig ebből a nagy fesztávok átívelését is lehetővé tevő, modern anyagból álmodta meg. Le Corbusier a 20-as években elsőként használta a betont bútorok alapanyagaként, amikor az úgynevezett szabad alaprajz szellemében kialakított enteriőrjeibe konzolos betonasztalokat tervezett.



A beton dicsérete 2
BETON KONYHAPULT RÉSZLETE. Szintvonalas csöpögtetőrésszel.

Az egykor szürke és csúnya beton az újfajta anyagesztétikának köszönhetően polgárjogot nyert, s ma már a természetes kövek egyenrangú társa. Keménysége és időtállósága a gránitéval vetekedhet, s formálhatósága révén változatos, egyedi belsőépítészeti elképzelések kivitelezésére ad lehetőséget. A cementkötésű betonformába öntésekor (speciális esetben a helyszínen is történhet) egybefüggő, illesztések nélküli felületek jönnek létre, amelyeknél már csak egy végső felületkezelés, polírozás szükséges. A terrazzóval és a műkővel ellentétben itt nem bukkannak elő kavicsok, s mivel anyagában színezett, így minden részletében ugyanazt az árnyalatot adja. A rendkívül tömör, tükörsima, polírozott felszín elsősorban vízszintes felületeknél ideális, míg a természetesebb, kevésbé perfekcionális, apróbb lyukakkal (buborékokkal) tarkított megoldás függőleges felületeknél ajánlott. A rusztikus hatású, kézzel simított variációktól a fényes műgyantával bevont, tükörsima megjelenésig terjed a skála.


A beton dicsérete 3

Térelválasztók, bárpultok, konyhaszigetek, mosogatómedencék, fal- és padlóburkolatok, kádak, zuhanytálcák, mosdók, mosdópultok, kandallóburkolatok, asztalok, szökőkutak, növénytartók, kerti bútorok és grillező berendezések egyként készülhetnek betonból, amely „folyékony kőként” a természetes kövek masszivitását és az önthető anyagok szabad formálhatóságát, képlékenységét egyesíti magában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik