Gazdaság

Fehérboros összeesküvés



Fehérboros összeesküvés 1
Villányi Olaszrizling 2003, Gere Pincészet

Jó megjelenésű palack, átlátszó kapszulával. A világos zöldessárga bor telt illatában enyhe barrik, ízében kicsit több újhordó, mint illatban, kerek, pikáns az egész cucc. Fehér húsú gyümölcsöket idéző, a magas alkoholtól csöppet szinte édes, vicces bor, kicsit lágy, de még elegáns savakkal.
Elég szokatlan eljárás a változó minőségű (egyszerű asztali bortól a későn szüretelt, sűrű, édes nagyborig hullámzó) olaszrizlinget barrikolni, nyilván a jó évjárat bolondul meleg nyara, a visszafogott hozam, a kellő időben eltalált, kellően későn levezényelt szüret (ami kábé annyira egyszerű, mint egyszerre jutni el a csúcsra) és a profi iskolázás kellően izmos anyagot hozott létre, amely elbírja a barrikolást (kevéssé izmos bort elnyom a fa, olyan illata-zamata lesz, mintha parenyicát fogyasztanánk egy kigyulladt sonkafüstölőben).
Oh, mert az olaszrizling (tipikus Kárpát-medencei növényke, máshol nemigen, Alföld, Mátra, Balaton a fő élőhelye, kicsit Szlovénia, Itália, sőt, még a kies Szovjetunióba is kerültek anno szerencsétlen klónok), szóval az olaszrizling csak nekünk kedves, magyar testvéreim, a világpiacon lesajnálják. Az igazi rizling, a nálunk rajnai jelzővel ellátott rizling távoli, kelet-európai, periferikus rokonának látják, sőt, genetikailag nem is rokon, kétütemű rizling, mondják megalázóan a napnyugati szakírók. Pedig savankás íze ismerős, ezt nyakalta az ember kiskorában az anyai csecset nemrég odahagyva a kertvendéglők viaszkosvászonnal álcázott bádogasztalain, fröccsként vagy tisztán. Az olaszrizling (Wälschrizling, Láski riesling, Rizling italico) manapság defenzívában van, mert a kozmopolita Chardonnay leveri. A Chardonnay ugyanis ugyanazt a funkciót tölti be (tartalmas, sokoldalú fehér, amely lehet közönséges, könnyed vagy mély és nehézsúlyú is), mint amit az olaszrizling szeretne, de az izmos kozmopolita lelökdösi erről a polcról, ezzel a boltok polcairól is. Na ja, életünk képe ez.
A villányi nagymenő Gere Attila (részletek príma honlapján, www.gere.hu) játékos, kiszámítottan piacos, szellemes kis bora jól jöhet fehér húsú halakhoz – mondjuk füstölt pisztránghoz vagy makrélához –, füstölt mangalicasonkához, grillezett halakhoz és madarakhoz, sült kecskesajthoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik