Gazdaság

Óriás, ügyes kézzel



Óriás, ügyes kézzel 1
Pázmándi Chardonnay 2002, Kemendy Selection

Létezik bizonyos előítélet a hajdani nagy állami kombinátok iránt. Mint ismeretes, ezek a nagyvállalatok uralták hajdan a borpiacot az átkos komenizmusban, koncentrálva egy-egy borvidék borait és kereskedelmét, alapvetően a mennyiségi paradigma jegyében készítve a borokat és öntve a kevéssé szofisztikált keleti piacokra a lebutított anyagot. A privatizált hajdani kombinátok ennek az örökségnek a terhével vágtak neki a rendszerváltást követő valódi piaci viszonyoknak, változó sikerekkel. E heti borunk annak a cégnek a munkáját dicséri, amely a legkövetkezetesebb munkával építette át önnön struktúráit, s épített fel világpiacképes márkákat termékpiramisának tetején.

Ez a cég a poétikus nevű Hungarovin. A céget 1992-ben privatizálta a Henkell & Söhnlein, a magánosítást fájdalmas fogyókúra és strukturális átalakítások követték, a kilencvenes évek második felében pedig elkezdődött a tudatos brandépítés, olyan minőségi borcsaládok kikalapálása, amelyek felveszik a versenyt a magyar borpiaci-borkulturális nyilvánosságot uraló kis, családi pincészetek tényleg szédületes boraival. E folyamat sikerének legfrissebb gyümölcsét, a Kemendy Selection 2002-es évjáratú Pázmándi Chardonnay borát tesszük fel az eheti borpolcra, ez a bor a minap Dijonban aranyérmet nyert a Chardonnay du Monde-on 1226 minta között, ami nem semmi. Kemendy László, a borászszakmai vezető bebizonyítja, hogy egy nagyvállalat keretei között is lehet minőséget produkálni, hogy a csudába ne lehetne, Kemendy szavaival: egy óriásnak is lehet ügyes keze. Mi kell hozzá? Csak új ültetvények, legjobb klónok, high tech, hozamkorlátozás, tehetség, ügyes kéz és tudás, etikus, megalkuvást nem ismerő borászkodás – meg marha sok pénz.

Szóban forgó chardonnay-nk világos szalmasárga színű, zöld reflexekkel. Illatában profi kézzel viszszafogott barrik, ízben ugyanez a pikáns újhordó, elegánsan visszafogva, ami a jó barrik lényege. A virágos illatot almás-citrusos zamatok követik, fanyar savak, könnyed, kiegyensúlyozott karakter. A piacos bor 1250-1500 forintért érhető el a magasabb polcokon, fehér húsú halak, füstölt pisztráng, sonka, kecskesajt biztos jól jönnek mellé.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik