Gazdaság

Újra befektetve

A külföldi tulajdonú cégek évi 2 milliárd eurónyi nyereséget fektetnek be újra.

Hosszas halogatás és kommunikációs előkészítés után kiteregették a kártyákat a visszaforgatott nyereségek ügyében. Mint arról annak idején beszámoltunk (Figyelő, 2002/37. szám), az illetékesek már 2000 végén készen álltak (volna) az Európai Unió kimutatásaihoz illeszkedő fizetésimérleg-statisztika elkészítésére, ám a politikai vezetés rendre visszariadt a kedvezőtlen optikai következményektől. A visszaforgatott profit kimutatása ugyanis növekvő arányban – 2003-ban már a GDP 3,3 százalékának megfelelő mértékben – rontotta az amúgy sem rózsás folyómérleget.


Újra befektetve 1

Most, az uniós csatlakozás küszöbén ütött az igazság órája. Az eddigi módszer szerint tavaly 4,2 milliárd, az új kimutatások szerint viszont 6,5 milliárd euróra rúg a folyó fizetési mérleg hiánya – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB). A külföldi tulajdonosok visszaforgatott jövedelmét évente 1800-2000 vállalatnak kiküldött kérdőív segítségével kísérik nyomon (ezek a legjelentősebbek a 20-25 ezer, külföldi tőkével működő vállalkozás közül). Az új módszer szerint a külföldi tulajdonost illető profitot egyfelől a folyómérleget érintő jövedelem-kiáramlásként, másfelől viszont újbóli befektetésként, azaz a tőkebeáramlást növelő tételként veszik számításba. A külföldi tőkével működő vállalkozások fejlesztését egyre inkább a kitermelt profit finanszírozza, míg az újonnan behozott tőke hátrébb szorul (lásd a grafikont). A fizetési mérleg statisztika további „újításaként” áttértek a kamatfizetések eredményszemléletű számbavételére. Ez a folyómérlegben tavaly a GDP 0,2 százalékának megfelelő javulást hozott.

A magyarországi befektetések állománya tavaly 3,4 (a kiáramló tőkét leszámítva 2,3) milliárd euróval nőtt, és ebből a visszaforgatott nyereség a 2,0 milliárdot is eléri. A közvetlen tőkebefektetések rendszerváltás óta felhalmozódott állománya 2003 decemberében 31,1 milliárd euróra rúg, ez 8,6 milliárddal több, mint a korábbi számbavétel alapján. Az új statisztika „hátulütője”, hogy nem mutat ki javulást a tavalyi folyómérlegben. A hiány negyedévről negyedévre nagyjából egyenletesen 1,4 és 1,8 milliárd euró között ingadozott. Ezen belül az áruforgalom egyenlege az utolsó negyedévben határozottan javult (addig nem), míg a szolgáltatásoknál a passzívum duzzadását regisztrálták.

Ugyancsak a negyedik negyedévben – az első 9 hónapban folyamatosan növekvő eladósodás után – végre gyarapodtak a lakosság nettó (hitelfelvételen felüli) megtakarításai. Az MNB által közölt pénzügyi mérleg szerint a háztartások úgynevezett nettó finanszírozási képessége az év utolsó három hónapjában elérte a 207 milliárd forintot, azaz a GDP 4,1 százalékát. Erre ugyancsak szükség volt, mivel az államháztartás eladósodása 10,5 százalékra ugrott, így a lakossági megtakarítás „mentette meg a hazát” a további nagymértékű külföldi eladósodástól. Az év egészében azonban a lakosság mindössze 42 milliárd forintot takarított meg, a Központi Statisztikai Hivatal közlése szerint 18,57 ezer milliárd forintra tehető bruttó hazai termék alig 0,2 százalékának megfelelő összeget.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik