Gazdaság

Mobil munkások

További egyeztetésekre számít az Európai Unióval Jeff Raikes, a Microsoft alelnöke. A Figyelőnek elmondta azt is, hogy a cég egyelőre nem készült önálló Windows-változattal az európai piacra.

Milyen hatással lehet az unió versenyjogi bizottságának idöntése a Microsoft európai stratégiájára?


Mobil munkások 1

Jeff Raikes szerint a legújabb technológiák az embereket mozgás közben is összeköttetésben tartják.

– Nehéz lenne erre válaszolni ebben a pillanatban. Nagyra értékeljük európai kapcsolatainkat, persze nemcsak az EU-val, de minden egyes vásárlónkkal is. Ez a piac rendkívül fontos a számunkra. Célunk, hogy hatékonyan működjünk együtt az unió versenyjogi bizottságával, és valamilyen módon meg tudjuk oldani ezt a kérdést. Ezért is örülünk Mario Monti versenyjogi biztos megállapításának, hogy konstruktív dialógus folyt. Ezt szeretnénk megőrizni a jövőben is, hogy megtaláljuk a megoldást.

– El tudja képzelni, hogy a Windowsnak önálló európai változata legyen?

– Vásárlóinknak nagyon fontos, hogy a világon mindenhol számíthassanak Windowsaink állandósult értékeire. Kétségtelenül fontos, hogy megpróbáljuk megoldani a vitát a versenyjogi bizottsággal, és ezért mindenre nyitottan kell tárgyalnunk. De az is rendkívül lényeges, hogy vásárlóink továbbra is hozzájuthassanak mindahhoz, amit a Windows jelent világszerte. Pillanatnyilag viszont lehetetlen megmondani, mi lehet a megfelelő megoldás.

– Miközben perelnek az unióval, csúszik az új operációs rendszer, a Longhorn bemutatkozása. Meddig?

– Mi a vásárlóink érdekeit tartjuk szem előtt. Azt gondolom, a Longhorn esetében nem a premier napjával kell főként foglalkozni; az első, hogy a termék a megfelelő minőségben rendelkezésre álljon. Úgyhogy a kibocsátás napját csak egy későbbi időpontban jelentjük be.

– Tavaly októberben léptek a piacra az Office legújabb változatával, az Office 2003-mal. Mennyire kell újraírni a szoftvert, hogy kompatibilis legyen a majdani Longhorn operációs rendszerrel?

– A Longhorn egyik célja, hogy futtatni lehessen rajta a már létező alkalmazásokat. Feltételezem tehát, hogy az Office 2003 és az Office XP is kompatibilis lesz. De közben az újabb ötleteink és a vásárlói visszajelzések alapján új verzióval is szeretnénk előállni, amely az eddigieknél is többet tud, és kihasználja a Longhorn előnyeit.

– Közép-Európában a vásárlókat nem könnyű meggyőzni arról, hogy érdemes megvásárolni a meglévő szoftverjeik legújabb változatait. Mit tanácsol a magyar érdeklődőknek, várjanak a Longhorn kibocsátására, mielőtt a legutolsó Office-újításba beruháznak?

– Ez természetesen a speciális vásárlói igényektől függ. De a fogyasztóktól világszerte szerzett tapasztalataim alapján azt mondanám, hogy a legtöbb vásárló azonnal kifizetődőnek találta áttérni az Office 2003-ra is, amelyet nagyon pozitívan fogadtak világszerte, Európát és Kelet-Európát is beleértve, vagy akár összehasonlítva az Office XP fogadtatásával, ami pedig szintén nem volt rossz. Ennél a változatnál ugyanis nemcsak az egyéni felhasználókra helyeztük a hangsúlyt, hanem a csoportmunkákra és a szervezetekére is. Úgyhogy a vállalatok az iparági standard, az XML programozói nyelv kapacitásaira építve alakíthatják ki a saját igényeiknek megfelelő megoldásokat. Az Office 2003 bemutatkozásának részeként egy független vállalat, a Navigent tanulmányt készített a szoftvercsomag hatásáról azokra, akiket mi összefoglalóan „információs dolgozóknak” nevezünk. Azt találták, ezek körében a produktivitáson heti két órát javít az új verzió, az általános megtérülés pedig az Office 2003 alkalmazásain nyolc hónap. Amikor pedig a Longhorn, illetve az Office legújabb változata is elérhető lesz, a fogyasztók el fogják dönteni, megéri-e nekik az újabb átállás. Abban a helyzetben azonban, amikor az információs munka alapvető egy vállalkozás sikerében, úgy gondolom, a versenyképesség szempontjából rendkívül fontos, hogy az üzleti vezetők az elérhető legjobb eszközökbe fektessenek be, a lehető legnagyobb költséghatékonyság mellett.

– Ez azonban ma már nem mindenki számára azonos a Microsoft kínálatával. Német önkormányzatok és más európai kormányzati szervek is a nyílt forráskódú szoftverek használata mellett döntöttek. Mekkora kihívás ez a cég számára?

– Kétségtelen, hogy az infotechpiacon igen nagy a verseny. Hiszünk abban, hogy van hely számos, nagyon különböző megoldás számára. A nyílt forráskódok kétségtelenül nagy figyelmet kapnak. A mi felelősségünk, prioritásunk azonban arra irányul, hogy biztosak legyünk abban: mi a legmagasabb értéket adjuk úgy, hogy a birtoklás teljes költsége is a legjobb legyen. Látható, hogy néhány szervezet, amely nyílt forráskódú megoldásokat szándékolt alkalmazni, bizonyos nehézségekbe ütközött. Persze a Microsoft sem védett az infotechnológiai felhasználás bonyodalmaival szemben, de éppen ezért az ilyen beruházásoknál nemcsak a licenceárat kell figyelembe venni, hanem az alkalmazás összes költségét.

– A biztonság napjaink slágertémája a számítógépiparban. Milyen tervei vannak a Microsoftnak ezen a téren?

– Ez nálunk is az egyik prioritás. Az elsőrendű feladat megerősíteni a vásárlói bizalmat a számítógépes infrastruktúrában. Ez persze nemcsak a Microsoft, de az iparág egésze számára kihívás. Az együttműködésre jó példa a kéretlen e-mailek, a spamek elleni fellépés, amelyben a más területeken egymással versengő AOL, Yahoo, Microsoft képes összefogni. Együttműködünk kormányokkal is a hackerek, bűnözők felderítésében. De a legnagyobb felelősségünk a szoftvereink fejlesztésében van. Pénzünk és időnk jelentős részét programozóink képzésére fordítjuk, hogy előre jelezzék, hol támadhatják meg a hackerek a szoftvereinket. Természetesen ez egy folyamatos munka: mi megerősített védelemmel állunk fel, ők új ötletekkel jelentkeznek. De ezen a téren a legnagyobb felelősségtudattal rendelkező vállalatnak valljuk magunkat. Ha összevetjük a Windows sebezhetőségeire adott válaszainkat a Linux vagy a nyílt forráskódú támadásokra adott válaszokkal, akkor azt látjuk, hogy mi gyorsabban reagálunk, mert megvan erre az elkötelezett fókuszálás a vállalatunkon belül.

– Azokra a kihívásokra hogyan kívánnak reagálni, amelyek az egyre gyorsabban növekvő mobil számítógépes iparág vállalatai felől érik Önöket? A Tablet PC lehet a válasz?

– Ez megint csak azt bizonyítja, hogy nagyon erős a piaci verseny, s a különböző vállalatok különböző utakat keresnek. Mi azt gondoljuk, hogy nekünk az integrált innovációra kell koncentrálnunk, amikor nemcsak egy speciális szoftverszettben gondolkodunk egy speciális eszköz számára, de a teljesség igényével közelítünk a kérdéshez: arra keressük a választ, miként növelhetik az adott eszközök végül a termelékenységet. A mi megközelítésünk a hozzáadott érték. Versenytársaink ezt átvehetik, vagy egy másik úttal próbálkozhatnak. Ha átveszik, a mi felelősségünk lesz, hogy biztosan mi adjuk a legtöbb értéket az eszközeikhez. Mi most számos trend konvergenciáját éljük meg, bizonyos GPRS és 3G típusú megoldások válnak mind elterjedtebbé. Az emberek egyre mobilabban dolgoznak, egyre mozgékonyabbak a saját világukban. Elérhetőek már olyan technológiák, amelyek az embereket mozgás közben is összeköttetésben tartják, és azt hiszem, mi nagyszerű munkát tudunk majd végezni ezeknek a forgatókönyveknek az integrálásában. Elég sok munka van még előttünk. A zsebszámítógépemen elvégzett munka például már ma is összeköthető a Tablet PC-mel vagy az asztali számítógépemmel, de ez nem megy olyan könnyen, mint ahogy kellene.

– Ez a jövő öt vagy tíz év távlatában valósulhat meg?

– Öt éven belül megvalósulhat.

– Milyennek látja az „információs munkás” mindennapját öt év múlva?

– Még inkább elterjed a Tablet PC, a mobil eszközök, a kommunikációs technológiák konvergenciáját látjuk majd a networkkel, úgy, hogy új lehetőségek válnak mindennapossá. Például a web-konferenciák, amelyre mi már most is alapvető beruházásokat fordítunk, mint a Microsoft Office Live Meeting esetében. Az emberek világszerte, a szervezeten belül és másokkal is össze tudnak majd jönni virtuális konferenciákra. Ez ma még kevéssé gyakori, de amikor 1997-ben előálltunk a PowerPoint prezentációs programunkkal, azt sem sokan használták, ma viszont csaknem természetesnek vesszük az alkalmazását a megbeszélések során. A Live Meeting hasonló karriert futhat be. Az iparági standard XML elterjedése lehetőség a Microsoft Office rendszer számára, hogy összekapcsolja az üzleti alkalmazásokat. Az emberek könnyebben hozzáférhetnek majd az információkhoz. Számunkra ezek a fő trendek: az Office integrálása az üzleti alkalmazási rendszerekkel, más emberekkel való mobil együttműködés és a személyes produktivitás javítása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik