Gazdaság

Eva Zeisel évszázada



Eva Zeisel évszázada 1
TÁLAK A HALLCRAFT/CENTURY SOROZATBÓL, 1957. Időtlen elegancia.

Moholy-Nagy László és Breuer Marcel magyar születésű, világhírű alkotók neve talán ismerősen hangzik a művelt nagyközönség számára, de a formatervezés nemzetközi rangú úttörői között akad egy élő legenda is, akinek munkásságát itthon csak a szűkebb szakma ismeri. Eva Zeisel, New Yorkban élő, 98 éves világhírű keramikus életműve sajnos nem része a magyar kulturális identitásnak, annak ellenére sem, hogy pályája elején és végén a Kispesti és a Zsolnay Kőedénygyár számára is tervezett. Alkotói és pedagógiai munkásságának elismeréseként Eva Zeiselt számos világhírű intézmény díszdoktorává, tiszteletbeli tagjává választotta, illetve díjjal jutalmazta. Az idén februárban a Magyar Iparművészeti Egyetem címzetes egyetemi tanárává avatta, s az oklevél átadása alkalmából a művésznő április elején hazánkba látogat. A budapesti program része az egyetem új galériájában nyíló reprezentatív kiállítás is, amely Eva Zeisel – On Design címmel a XX. századon átívelő tervezői életút egyes állomásait mutatja be.



Eva Zeisel évszázada 2
SÓ- ÉS BORSSZÓRÓ, 1946. Biomorfikus játékosság.

Eva Zeisel aktívan részt vett a század művészeti és társadalmi mozgalmaiban. A 20-as években az önálló budapesti fazekasműhellyel induló keramikusra a paraszti fajanszedények és a Wiener Werkstätte szellemisége egyaránt nagy hatást gyakorolt. Berlini évei alatt a modernista mozgalmak (Bauhaus, Deutsche Werkbund) geometrikus, purista formavilágát sajátította el, s kézművesből ipari formatervezővé érett. A ‘30-as években a Szovjetunió első ötéves terve idején mint külföldi szakértő (előbb formatervező, később mint művészeti igazgató) kapcsolódik be a lázas reformmunkába. Az orosz absztrakt festészet, a kubizmus és a konstruktivizmus befolyásolják formaterveit, dekorjait. A sztálinista diktatúra mint osztályidegen külföldi tervezőt 16 hónapnyi börtönre ítéli. Szabadulása után Ausztriában náci uralom fogadja. Az üldöztetés elől Svájcon keresztül Angliába menekül, s 1938 októberében végül New Yorkban telepszik le.




Eva Zeisel évszázada 3
TOWN AND COUNTRY ÉTKÉSZLET, 1946. Színes, informális világ.

Az Egyesült Államokban művésztanárként és független formatervezőként is komoly karriert fut be. Legnépszerűbb, a tömegtermelés technikai problémáit figyelembe vevő, ugyanakkor eredeti formavilágú étkészleteit az ‘50-es évek organikus modernségének jegyében tervezi, jelentős amerikai kerámiagyárak számára. Biomorfikus jellegű, sokszor játékos használati kerámiáit szabad, aszimmetrikus formálás, lágy körvonalak és időtlen elegancia jellemzik. A töretlen munkakedv és az alkotás öröme ott tükröződik Eva Zeisel hosszú munkásságának minden pillanatában. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik