Gazdaság

Öltönyreneszánsz

Fellélegezhetnek az idén a középkorú brit üzletemberek, bankárok, akik soha nem voltak felhőtlenül boldogok az elmúlt évek amerikai eredetű divathóbortjával

Öltönyreneszánsz 1

az úgynevezett dress-down, lezser, sportos, legfőképpen öltönymentes irodai viseletével. A nagy tavaszi divatbemutatók, a londoni bevásárlóutcák kirakatai, és maguknak a dolgozóknak a látványa is azt az üzenetet sugallja, hogy reneszánszát éli az öltöny. A férfiak ismét elkezdték hordani, mégpedig nem feltétlenül azért, mert kötelezően előírták számukra, hanem mert a sportos viselettel való kísérletezés után végre feltalálták a spanyolviaszt: semmi nem áll, nem öltöztet jobban.

Ennek valószínűleg több oka is lehet. Az öltöny lényegesen lerövidítheti a reggeli rituálét, nem kell azon gondolkozni, milyen nadrághoz milyen ing, zakó, kardigán vagy pulóver illik. Öltönyből sokkal kevesebb is elég, hiszen melyik munkatárs vagy üzletfél veszi nagyító alá, hogy partnerén ugyanaz vagy egy másik sötétkék vagy szürke, egyszínű vagy csíkos nadrág-zakó van-e, mint előző nap. Öltönyben sokkal jobb, komolyabb benyomást tesznek a férfiak, nagyobb tiszteletet kapnak az üzletekben, hivatalokban, munkaközvetítőkben.

Az új-régi divat kapcsán a brit sajtó szívesen emlegeti a tavaly elhunyt Sir Hardy Amiest, a királynő szabóját, aki ötven évig volt meghatározó egyénisége a mérték utáni férfi elegancia fellegvárának, a londoni Savile Row-nak. Sir Hardy 1993-ban egy olvasói levélben ezt írta a The Daily Telegraphban: “A férfiöltönyt – hozzá kell tennem, angol találmányról van szó – nyilvánvalóan mindig fogják viselni a férfiak, amikor érvényesül a hagyományok tisztelete és van remény a rendezett jövőre.”

Az az öltöny azonban, amelybe most a brit férfiak vissza-, a vállalkozóbb szellemű fiatalok pedig belebújnak, már nem ugyanaz, mint amelyet tíz évvel ezelőtt viseltek. A különbségek közé tartozik a praktikus szempontok érvényesítése. Sokan irtóznak az akta- vagy más kézitáskától, ezért a divatos öltönyök a korábbinál több zsebet kaptak. Külön rekeszekbe lehet tenni a szemüveget, a mobiltelefont, a névjegyeket, a tollakat, a bérleteket vagy repülőjegyet, illetve a különféle ketyeréket. Az idő kedvezett a strapabíróbb és kellemesebb viseletet biztosító anyagoknak is, továbbá – ugyanúgy, mint a nőknél – rugalmasabb övrészt illesztenek be, könnyebbségként a pocakosabb ügyfelek számára. Különösen a fiatalabb generáció kedveli a kevésbé szigorúan, szűkre szabott és puhább anyagból készült kényelmes öltönyt. Eltűnőben van a négygombos zakó, átadva helyét a három, esetleg kétgombos változatnak. A tavaszi londoni öltönydivat egyaránt favorizálja a keskeny és széles csíkos mintát.

Az új divattrend legnagyobb vesztese a farmer, amely most egy időre talán visszakerül megérdemelt helyére, a sport, kikapcsolódás esti-hétvégi viseletébe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik