Gazdaság

Állati dolgok



Állati dolgok 1
MICHAEL YOUNG: KUTYAHÁZ. Ölebek lakhatási gondjait orvosolja (gyártó: Magis)

Négylábú kedvenceink iránt táplált gyengéd szeretetünk jó pár évtizede a termékfejlesztés és -tervezés forrása. A jóléti társadalmak gazdiai mindent megtesznek azért, hogy családtagként kezelt kis társaik komfortosan érezzék magukat a négy fal között, és semmiben se szenvedjenek hiányt. Aki nem elégszik meg az állatkereskedések tömegtermékeivel, az “dizájnolt” kiegészítőket is vásárolhat. Ma már Budapesten is létezik olyan divatstúdió, ahol kutyáink, macskáink számára méret utáni, egyedi ruhatárat készíttethetünk.

A legnépszerűbb termékek a speciális etetőedények, amelyek már ergonómiai kialakításukban is igazodnak a kedvencek szabta követelményekhez. A Magis hatalmas csontban végződő kutyatálja vagy a Koziol állatfigurás edénykéi nemcsak ötletesek, de praktikusak is. A műanyag figuráknál fogva a tálak megemelhetők, mozgathatók, megkönnyítve ezzel az etetéssel kapcsolatos napi foglalatosságot.

Az utóbbi évek leglátványosabb termékfejlesztése Michael Young polietilénből készült kutyaháza volt 2001-ben. Az extravagáns ötleteiről ismert, jelenleg Izlandon élő brit designert a Magis igazgatója (boldog border terrier tulajdonos) kérte fel kutyaház tervezésére. Young mindig is szerette a háza tetején szundikáló Snoopy képét, s szellemes házikója megalkotását valószínűleg ez a jelenet is befolyásolta. A kimondottan kistestű kutyák számára készült ház lábakon áll, hogy a tulajdonosa alatta hűsölhessen, kis lépcső vezet az “emeletre”, hogy a kutya megőrizhesse jó kondícióját. A hátsó falon elhelyezett dugó pedig a szellőzést biztosítja. Az építményhez beszédes felirat is rendelhető. Mindenre elszánt ölebtulajdonosoknak jó hír, hogy a ház nálunk is megvásárolható, potom 50 ezer forintért. S bár a házat egy kutyafarmon tesztelték, gyakorló állatbarát és állattartó lévén nehéz elképzelnem, hogy az ebek (főleg az ölebek) ténylegesen használatba vegyék.



Állati dolgok 2
MIRIAN MIRRI: LUPITA KUTYATÁL. Négylábú barátaink vágyálma? (gyártó: Magis)

A Magis állatokkal kapcsolatos szimpátiája nem merült ki a kutyaház megalkotásában. Ugyanabban az évben egy műanyag madáretetőt is piacra dobtak, a terméket szintén sztártervező, Jasper Morrison jegyzi. A kampósbotként meghajlított fém pálcán műanyag tálca, fölötte ernyőszerű tető kapott helyet. Az etető földbe szúrva és fára akasztva egyaránt funkcionál. Ismerve a gazdik erős szentimentalizmusát, valószínűleg nem ezek lesznek a Magis legnépszerűbb termékei. A kutyaház és a madáretető bennünk élő, már-már archetipikus képéhez sokkal jobban ragaszkodunk, semmint hogy az újdonság iránti vágyunktól hajtva újraírjuk a megszelídített természethez fűződő emlékeinket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik