Gazdaság

Keményít a Gazprom

Leállította a Belarusznak szóló földgázszállításait a Gazprom. Így szünetelnek az európai tranzitszállítások is.

Megbízható szolgáltatói hírét is kockára tette az orosz állami ellenőrzés alatt álló földgáztársaság, amikor a múlt hét közepén – egy elhúzódó vita legújabb fejezeteként – leállította Belaruszba irányuló, valamint az országon átmenő gázszállításait. A csapok elzárása nemcsak a szomszéd ország gazdaságát és lakossági ellátását fenyegette katasztrófával a mínusz 20 fokos hidegben, de átmeneti kiesést okozott a lengyel, litván gazdaság, valamint a kalinyingrádi orosz terület számára is.

A vita hátterében egy 2002-es orosz-fehérorosz szerződés áll, amely szerint Moszkva belföldi árakon ígért gázszállítást, cserében pedig Minszk kilátásba helyezte egy orosz ellenőrzés alatt álló közös gázszállító társaság létrehozását. Amikor tavaly Fehéroroszország elállni látszott a megállapodástól, a Gazprom emelni akarta az árakat, Belarusz pedig a tranzitszállítások korlátozásával felelt. Januártól Belarusz csak más, kisebb orosz társaságoktól tudta gázszükségleteit kielégíteni, valamint úgy, hogy megcsapolta az Európába irányuló tranzitszállítmányokat. Erre február 18-án a Gazprom elzárt minden gázcsapot. Az ellátás csak egy nappal később indult meg újra, amikor Minszk – piaci árakon – megállapodást kötött a Trans Nafta orosz társasággal, 10 napi szükségletének megfelelő mennyiségű gáz szállításáról.

Az eljárással kapcsolatban az Európai Bizottság írásban fejezte ki aggályait az orosz hatóságoknak. Az incidens akkor következett be, amikor kiszivárgott értesülések szerint az Európai Unió az orosz kapcsolatok felülvizsgálatát mérlegeli.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik