Gazdaság

IQ-bor

Olyan bort ajánlunk ezúttal a kíváncsiak figyelmébe, amelyet a hétköznap nagyon elegáns, örömet szerző, egy szimpla estét fénybe borító boraként jellemezhetünk.


IQ-bor 1

Tokaji száraz szamorodni 1999, Oremus

Tetszenek emlékezni biztos a régi száraz szamorodnikra, pláne, ha a szerző évjáratához tartozik a nyájas olvasó, mely évjárat immár korántsem nevezhető primőrnek, Esterházy borbarát szavaival szerző inkább “rubinvörös, (bizony már) testes, (ám) nagy potenciálú, szép tanninú” borhoz hasonlatos. Talán ennyi elég erről.

Szóval, hogy régen volt az a kenyérhéjbarna szamorodni, ordasabb változatban édes, intelligensebb opciója száraz, ami még anno is a nívós, így nehezebben érthető borok közé tartozott. A szamorodni, mint ismeretes, lengyelül annyi, mint: ahogy termett, azaz a fürtöt szőröstül-bőröstül dolgozzuk fel, pontosabban nem választjuk külön az ép szemeket az aszúsodottaktól. Logikailag így afféle átmeneti cuccot fogunk kapni, mely a szimpla bor és az aszú közé huppan két szék között a pad alá. A szamorodniban nem ez a poén, hanem hogy készülése okán mindig van egy jól felismerhető aromája-zamata, ami némileg a sherryre hajaz. A bort ugyanis darabban hagyják, azaz nem töltik fel teljesen a hordót, az oxidálódó felszínen gomba üt víg tanyát, ő adja a jellegzetes, remek aromát-zamatot.

Szóban forgó szamorodnink tökéletes szamorodni, világos színkomplexiójú, naná, hisz’ az Oremus műhelyében készült (mely a hatalmas spanyol vörösborvár, a Vega Sicilia tulajdona, és tavaly elnyerte az Év Pincészete titulust). Az Oremus a tokaji reneszánsz perfekt fellegvára, ahol a tudatosan építkező Bacsó András menedzselésével meghatározó borok készülnek (megjegyzendő, hogy a cég tolcsvai chateau-ja építészeti szempontból is a legszebb magyar épületek közé tartozik). Szép világos aranysárga borszín, vegetális reflexek díszítette szamorodni illat az oxidáció nehézkessége nélkül. Príma, fanyar savak, a csontszáraz bor tengelyében összefonódva a mineralitással, magas, 13 százalékos alkohol, mintaszerű elegancia, felvillantja, hogy Tokaj száraz borban is király (lehet, lesz). Nem ajánljuk mindenkinek, IQ-bor, mely aperitifként, nívós ivós diskurzusok gyorsítójaként, nagyon jó sonkák, káposztás ételek, füstölt lazac és/vagy pisztráng mellé kortyolgatható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik