Gazdaság

Csak a célok hasonlóak

Javadalmazás nélkül is ugyanolyan lelkesedéssel és professzionalizmussal dolgozunk majd, mint korábban - ígéri Jaksity György, a BÉT elnöke.


Csak a célok hasonlóak 1

Kell-e tartania a tőkepiacnak attól, hogy a BÉT-en a pénzügyi befekte-tők szava érvényesül, miután a közgyűlésen átvitték az akaratukat és bekerültek a vezető testületekbe is?

– A pénzügyi befektetők is ugyanúgy nyereséget szeretnének látni a BÉT működéséből, mint a piacon szolgáltatóként is jelen lévő szakmai tulajdonosok. A célok hasonlóak.

– A közgyűlésen azonban már ütköztek a különböző szempontok. Az igazgatóság kérése ellenére lazítottak a tulajdonosi és szavazati korlátokon. Miért baj, ha végre nem strómanokon keresztül voksolnak a nagytulajdonosok, akik így növelhetik is a súlyukat?

– A BÉT nem egyszerűen egy rt., működése az egész nemzetgazdaságra kihat, óriási felelősség tehát a tulajdonosának lenni. A világon máshol, a pesti tőzsdénél nagyobb piacokon is, szabályok és fékek sokasága gátolja az ellenséges felvásárlást, azt, hogy olyan tulajdonosok kerüljenek irányító pozícióba, akik esetleg nem érzik át ennek a súlyát. A most elfogadott döntés ellenkezik ezzel a megfontolással. Az általam irányított befektetési szolgáltató – mint tulajdonos – a javaslat ellen szavazott, mert szakmai, üzleti és a piaci közösség érdekeit figyelembe véve sem értünk ezzel egyet. Ha a közeli jövőben ilyen garanciális elemek bekerülnek a szabályozásba, akkor nincs semmi gond a tegnapi döntéssel, de egyelőre ilyenek nincsenek.

– A “tartózkodó gomb” meg mintha beragadt volna: még az elvileg Ön által is szorgalmazott árutőzsdei integrációnál sem szavaztak igennel. Miért?

– Az integráció a tőzsde stratégiai érdeke, személyesen is hosszú évek óta ezen dolgoztam, elvi kételyem nincs a szándékkal kapcsolatban. A folyamatban és a döntéshozatalban több olyan mozzanat volt, amelyek nem felelnek meg az ízlésvilágunknak, ezért tartózkodtunk, vagyis nem befolyásoltuk semmilyen irányban a szavazást.

– Az elszámolóház, a Keler 25 százalékos részesedésének megvételére gondol? A közgyűlés 88 százaléka támogatta az ügylet feltételeit, igaz, jó részük az így bevételhez jutó BÁT részvényese is.

– Az elszámolóház integrációja a BÉT stratégiájának a része, tehát itt sem az alapelvvel és magával a tranzakcióval volt gondunk, de az elfogadott paraméterek egy része üzletileg előnytelen. Ha rajtunk múlik, nem így megy át ez a javaslat, de ha csak a mi szavazatunkon múlott volna – márpedig azt tudtuk, hogy nem így lesz -, akkor megszavaztuk volna, mert az alapkérdésben ugyanaz a véleményünk.

– Az új vezető testületek tagjai a most elfogadott javaslat szerint nem kapnak javadalmazást – így Ön sem. A régi egységes áru- és értéktőzsdén ez így volt szokás, a vezetők közmegbecsülésnek örvendő személyiségek voltak. Ön hagyománytisztelő?

– A javaslat indoklása valóban a hagyományokra hivatkozott. A háború előtti börze és a BÉT vezetői esetében, legalábbis eddig, a közmegbecsülést a megválasztásuk előtt kellett kivívni és nem azzal nyerték el, hogy bekerültek az irányításba. Mi javadalmazás nélkül is ugyanolyan lelkesedéssel és professzionalizmussal dolgozunk, ezt ígérhetem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik