Gazdaság

Az Erdélyi Magyar Televíziónak

kuratóriuma már van, finanszírozásának részleteit viszont még sűrű homály övezi. Ettől magyar. Egyebekben pedig műholdas lenne, Erdélyben működne, a létrehozásáról tavaly novemberben állapodott meg Medgyessy Péter és Markó Béla. Az eredeti szándék szerint a múlt év decemberének közepéig kellett volna kidolgozni azt a formulát, amely megfelel mindkét ország jog-rendszerének, illetve megtalálni a létrehozáshoz és működtetés-hez szükséges pénzügyi konstrukciót. Eddig nem sikerült.

Első hallásra nem is olyan nagy pénzről lenne pedig szó, hiszen azon 900 millió forintnak a felét, amibe információink szerint az erdélyi műholdas műsorszórás beindítása kerülhet, a magyar közszolgálati tévé egyetlen szerződéssel (Pax TV) eltapsolná. Némi gondot okozhat ugyan, hogy az idei költségvetés már összeállt, s ebben ez a beruházás nem szerepel, de a tételeket úgyis éppen most vizsgálják felül, a 120 milliárdnyi megtakarítás mellé még egy milliárdot biztos öszsze lehet kalapozni a tárcáktól.

A finanszírozási kérdések megoldása sem fedné el azonban a koncepcionális hézagokat. Mivel tud többet nyújtani az erdélyi magyarságnak az ottani, új csatorna, mint a Budapestről már sugárzott Duna Televízió? Párhuzamos finanszírozás helyett nem kellene-e inkább egyetlen, az eddiginél esetleg sokrétűbb műsorstruktúrát pénzelni? Hogyan illeszkedik egyáltalán a keresett összeg a határon túli magyarság támogatására szánt forrásokhoz: kiegészíti, megnöveli azokat, avagy kiüt más, eddig folyósított tételeket?

Illetve, ha indokolt a támogatások növelése, úgy ennek valóban egy olyan médium a leghatékonyabb formája, amely az erdélyi magyarság éleződő politikai belharcában ígérkezik eszköznek az RMDSZ számára? Átgondolt koncepció hiányában ugyanis az erdélyi tévé beindításának leginkább az az üzenete: a legnagyobb spórolások közepette is lehet pénzt találni, ha arról van szó, hogy az aktuális kormány a „mi határontúliainkat” megsegítse a „ti határontúliaitokkal” szemben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik