Gazdaság

Vállalkozói pénzek

Lehetővé vált az EU forrásainak bevonása a vállalkozások fejlesztésébe.

Öt uniós társfinanszírozású pályázatot hirdetett meg a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) a kis- és középvállalkozások (kkv) számára. A nemzeti fejlesztési terv 2004 és 2006 között megvalósítható operatív programjai közül ugyanis 43 milliárd forint áll rendelkezésre a gazdasági versenyképesség, ezen belül is a kkv-szektor fejlesztésére (a támogatás 70 százalékát az EU, 30 százalékát a magyar költségvetés finanszírozza).

Az idei pályázatok összesen 10,25 milliárd forintnyi támogatást igényelnek (lásd a táblázatot). Ezenkívül a GKM hazai forrásból finanszírozott támogatási programokat indít: ilyen a háziorvosi működtetési jog megvásárlását, vagy az orvosi gép- és műszerbeszerzéseket szolgáló kamattámogatásra rendelkezésre álló 30 millió forint, a mikro- és kisvállalkozások interneten való megjelenésére szánt 350 millió, az uniós célú képzési programokra szolgáló 130 millió forint.

“Sokaknak sokfélét” – e mottó jegyében a tárca a diverzifikált támogatás politikáját vallja. Tavaly, a Széchenyi Vállalkozásfejlesztési Program (SZVP) keretében, 4509 nyertes pályázó jutott hozzá 11,7 milliárd forintnyi támogatáshoz, szemben a korábbi évekkel, amikor a Széchenyi Terv támogatásai jóval szűkebb kört értek el (a tárca adatai szerint 2001-ben 2100, majd egy évvel később 1089 pályázót). Az SZVP pályázatai közül a minőségirányítási rendszer bevezetése terén akadt a legtöbb nyerő: 1622 vállalkozó, 1,15 milliárd forintnyi támogatást elnyerve. Két további népes támogatotti körnek bizonyult a kiskereskedelmi, szolgáltató üzlethelyiségek támogatása: itt 592 pályázat nyert el 2,7 milliárd forintos támogatást; továbbá az interneten való megjelenést kieszközlők tábora, ahol 566 vállalkozás 155 millió forintos apanázshoz jutott. A mikro-, kis- és középvállalkozások 1,4 milliárd forintnyi támogatást kaptak árufuvarozó járművek cseréjére. Ezenkívül 365 vállalkozás 1,4 milliárd forintot nyert el korszerű vállalatirányítási rendszerek korszerűsítésére.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik