Gazdaság

Sportot űznek belőlük

Nem könnyíti meg a tanfolyam-szervező és könyvkiadó Perfekt Rt. helyzetét, hogy egykori tulajdonosát Gyurcsánynak hívják.


Sportot űznek belőlük 1
Jókai István. A Perfekt vezére értetlenül áll a vádak előtt.

Közel sem egyszerű egy politikához közel állónak mondott cég irányítása. Előfordul ugyanis, hogy a tárgyaló-partnerek óvatosan visszakérdeznek: “Nem lesz abból probléma, ha sokmilliós megrendelést adunk?


Nem szeretnénk ugyanis, ha másnap a lapokban, esetleg a parlamenti vitanapon negatív összefüggésben szerepelne a cégünk neve.” Az egykor a mai sportminiszter, Gyurcsány Ferenc érdekeltségébe tartozó Perfekt Rt. mostanság éppen ezzel a problémával küszködik.
A támadások nem is kerülik el a céget, amely ráadásul a közbe-szerzési pályázatokon is aktív résztvevő. Legutóbb január végén került reflektorfénybe, amikor a sportminiszter kitartó kritikusa, Szíjjártó Péter fideszes képviselő azt állította: a volt Gyurcsány-érdekeltségek a kormányváltás óta több állami megbízást kaptak.



Sportot űznek belőlük 2

A miniszter hevesen reagált a vádakra, az egyik napilapnak kijelen-tette, hogy Szijjártó Péternek a bíróság előtt kell felelnie rágalma-zásáért. Hozzátette: véget kell vetni a lejáratás politikájának. Gyurcsány indulatos reakciója egyfelől érthető, hiszen az elmúlt hónapokban számtalan vagyonszerzési ügyét firtatták, méghozzá a politika nem éppen kíméletes eszközeivel. Másik oldalról azonban aligha állna meg egy rágalmazási per, hiszen az ellenzéki képviselő a miniszter “volt cégeként” aposztrofálta a Perfektet, amely a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM), az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) és a Foglalkoztatási Hivatal néhány közbeszerzési pályázatán valóban nyert is. E pályázatok eredményei pedig fellelhetők a nyilvános közbeszerzési értesítőben, sőt, a közbeszerzési internetes oldal a Perfekt Rt. nevét begépelve több tucat találatot ad ki.




Tanfolyamgyár  
A Perfekt Rt. jogelődjét a pénzügyi tárca képzési igényeire hozták létre 1950-ben. A viharos időkben alapított szervezet a hetvenes évek végétől a rendszerváltásig – a Pénzügy-minisztérium Továbbképző Intézeteként (PMTI) – az akkori tanácsrendszer és az állami vállalatok szakembereit oktatta, elsősorban számviteli ismeretekre. A nyolcvanas évektől fogva számtalan neves kádert képző “elitintézmény” 1993-ban alakult önálló céggé és került az Állami Vagyonügy-nökség (ÁVÜ) tulajdonába. A gyorsított privatizációs eljárásban értékesített társaságot 1995 decemberében a Gyurcsány vezette Altus Rt. 321 millió forintért szerezte meg. A cégvezetést 1998-tól az a Szilvássy György vette át, aki Gyurcsány kinevezetése után a Gyermek, Ifjúsági és Sportminisztérium államtitkári posztját összeférhetetlenségre hivatkozva a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának hasonló pozíciójára cserélte. A céget a sportminiszter 2002 júliusában a vele jó kapcsolatban álló Erdős Ákos nyomdaipari vállalkozónak adta el. Erdős a Láng Holdingon keresztül birtokolja az Állami Nyomdát, az Athenaeum Nyomdát, a Szikra Lapnyomdát, a Gyomai Kner Nyomdát, valamint a Geo Holding kiadót, s 15 milliárdra tartott vagyonával a 11. helyet tudhatja magáénak a Magyar Hírlap 100 leggazdagabb magyart bemutató listáján, amelyen egyébként Gyurcsány tavaly az 50. helyről a 60. pozícióra csúszott vissza.

A Perfekt Rt.-t a tulajdonosváltás óta Jókai István vezeti. Az eredetileg pedagógus végzett-ségű, de szakközgazdászi és rendszerszervező diplomát is szerző szakember 1996-tól 1999-ig a Pénzügyminisztérium oktatási osztályát irányította, s innen került a Perfekthez oktatási igazgatónak, majd 2002 júliusától Szilvássy Györgyöt váltotta a vezetői poszton. A cég 2001 óta 2 milliárd körüli árbevételt ér el, s évek óta mintegy 150 fős alkalmazotti létszámmal dolgozik. Emellett 1500-2000 szerződéses oktatót is foglalkoztat, s évente mintegy 10 ezer főt képez államilag akkreditált tanfolyamokon. A cég elsősorban pénzügyi, számviteli, adó és társadalombiztosítási, és más gazdasági jellegű felsőfokú tanfolyamairól ismert. A Perfekt bevételének 60 százalékát oktatásból, 25 százalékát gazdasági szakkönyvek és felsőoktatási tankönyvek kiadásából, 15 százalékát pedig speciális, az egészségügyi intézményeknek végzett tanácsadásból szerzi. Van két leányvállalata: a Time Manager International Humán Képzési, Fejlesztő és Tanácsadó Kft., valamint a Perfekt Karrier Személyzeti Tanácsadó Kft.  

NEM NAGY TÉTEL.

Jókai István, a Perfekt Rt. vezérigazgatója mégis értetlenül áll a vádak előtt. “Abszolút politikamentesen, teljes mértékben a szakmai, oktatási feladatainkra koncentrálunk” – mondja. Az említett közbeszerzési eljárások fontosak ugyan a Perfekt számára, ám a 2 milliárd forint körüli árbevételnek évente csupán mintegy 10 százalékát teszik ki a pályáza-tokon és a közbeszerzési eljárások során nyert összegek. Mint a cégvezető hangsúlyozza, ezek a megrendelések ráadásul egyszerű, elsősorban a mega-jánlott ár alapján rangsorolható beszerzési pályázatok, ahol az a társaság nyer, amelyik a legol-csóbban szállít. Jókai István így méltatlannak érzi a támadást, és kijelenti: a korábbi tulajdonos személye jelenleg több hátránnyal, mint előnnyel jár a cég számára (a Perfekt történetéről lásd külön írásunkat).

A frissen felemlegetett, bruttó 253,9 millió forintos FVM-pályázat – ennek jegyében 250 helyszínen 24 ezer agrár-vállalkozót oktattak uniós ismeretekre – például egy közös projekt eredménye, s az összegnek csak kisebb része jutott a Perfektnek, amely a Magyar Agrárkamarával és a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsé-gével közösen pályázott. Az előbbi két szerv adta a szakmai ismereteket és az oktatókat, míg a Perfekt a rá eső 70 millióért az oktatást szervezte meg, felkészítette az oktatókat, legyártotta a tananyagot, a hirdetésszervezést és a médiakapcsolatokat intézte.

Egy másik, szintén a fideszes képviselő által említett nyertes beszerzés a Foglalkoztatási Hivatal 34,7 milliós megbízása. A cégvezető ez esetben egyenesen nyomott vállalási árat említ. Jókai István szerint nem volt könnyű feladat, hogy az elvállalt alacsony áron színvonalasan teljesítsék a megrendelő elvárásait. Ez esetben a cég a munkaügyi központok munkatársainak oktatását szervezte meg Pécsett, Debrecenben és Budapesten öt-öt alkalommal, mégpedig úgy, hogy a teljes infrastruktúrát, a szállást, a terembért és az informatikai hátteret is biztosította.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik