Gazdaság

Passzív légtisztítás

Miután 2002-ben Milánó belvárosában légtisztító betonnal burkoltak le egy utcát, az ott lakók frissebbnek, könnyebbnek érezték a levegőt, joggal. Az utólagos mérések szerint a beavatkozásnak köszönhetően 60 százalékkal csökkent a környék levegőjének nitrogén-oxid-tartalma. A brit Millennium Chemicals most hasonló, csak jóval nagyobb felületen alkalmazható passzív légtisztító szer bevezetését tervezi; az Ecopaint nevű kültéri falfestékkel a szmogtartalmat csökkentenék.

A cég és az EU Egyesült Kutatóközpontja, a Joint Research Center közös számításai szerint a festék háromtized milliméter vastagságú rétegben három éven át képes kivonni egy átlagos forgalmú utca levegőjéből a szmogképződésért felelős nitrogén-oxidokat. A hatás alapja, hogy ezek az egészséget károsító vegyületek a festékrészecskék közötti csatornákba diffundálnak, ahol a festékben lévő mésszel reagálva kalciumnitráttá alakulnak. Ez az anyag pedig már ártalmatlan, s a falból vízzel egyszerűen kimosható, de onnan akár természetes úton is távozik, amikor esik az eső.

A márciustól kapható Ecopaint egyelőre fehér színben készül, ám szerkezete lehetővé teszi a különböző közönséges színezékek használatát is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik