Gazdaság

Minőségi forradalom előtt

Látnoki képességgel szeretnék rendelkezni! Ráadásul megbíz-ható látnoki képességgel. Sajnos azonban ilyenem nincs, a jövőbe látásomat csak a történelmi tapasztalataimra próbál-hatom meg építeni. Tudom, ingoványos talaj, de legalább az enyém. Történelmi tapasztalataim a klasszikus iparágakban végbement változások ismeretéből származnak. A közlekedés fejlődésével kapcsolatos tapasztalat például azt mondatja velem: szerencsére jó messze kerültünk a Henry Ford által dicsőített helyzettől, miszerint „minden vásárló igényét ki tudja elégíteni a Ford, hiszen a vásárlók mind fekete színű T-modellt akarnak”.



Minőségi forradalom előtt 1

Kürti Sándor, a Kürt Rt. vezérigazgatója


DOGMÁK.

Az internet jelenét éppen e fordi dogmák jellemzik, azaz a piac ma olyan, amilyennek azt néhány piacvezető gyártó látni akarja: hatalmas és nagyszerű. Van néhány apróbb probléma ugyan, például ezek a fránya vírusok, meg a hackerek, de mi, „henryfordok” mindent meg-teszünk azért, hogy Te, kedves vásárló, a továbbiakban is tőlünk vásárolj. Ma még szentségtörésnek tűnik azt hangoztatni az internet kapcsán, hogy engem nem elégít ki „sem a T-modell, sem a fekete szín”. Pedig sokan – köztük e sorok írója is – mást szeretnének: több modellt, több színt, és persze elsősorban több biztonságot. E vágyunk-nak, a magam és vevőtársaim szempontjából, racionális okai vannak. Utáljuk, ha hibás eszközt vetetnek meg velünk, miközben a hibás eszköz használatából eredő károk kellemetlen következményeit is nekünk kell lenyelnünk. Gyűlöljük, ha négyszer anynyi eszközt, kapacitást, hálózati áteresztő-képességet vásároltatnak velünk, mint amennyire szükségünk lenne, pusztán azért, hogy a számunkra kifejezetten káros vírus és spam forgalmat is biztosítsuk; máskülönben működéskép-telenek leszünk.
Nem szeretem, ha elrendeltetés-szerűnek tekintik a számítógépes vírusokat, és biológiai névrokonához hasonlítják, ezzel magyarázva életrevalóságukat. Az én fogalmaim szerint a számítógépes vírusok kizárólag a gyenge minőségű eszközök és a hiányos szabályozás által hagyott biztonsági rések kihasználói. Persze kérdés, hogy a biztonság szempontjából miért gyenge minőségű a világhálót felépítő eszközök jó része. Történelmi tapasztalásaim azt mondatják velem, hogy fontos tömegterméket csak jó minőségben szabad gyártani. Ilyen például a gyógyszer, a közlekedési eszköz és még ezernyi más termék. E tömegtermékek előállításának ma már olyan ko-
reográfiája van, amely mérhetővé és szigorúan ellenőrzötté teszi azok eladhatóságát. Mindez az informatikai termékeknél szinte ismeretlen, miközben kétségtelen, hogy fontos tömegtermékké váltak. Ma például még el lehet úgy adni informatikai cikket, hogy a gyártón kívül senki sem képes ellenőrizni annak minőségét – ilyennek tekinthető minden zárt forráskódú szoftver.
Ha már a világháló eszközeiről leszedtem a keresztvizet, ugyanezzel a lendülettel ugrok neki a világháló szabályozatlanságának is. Miért nem kell jogosítvány az infosztrádán való közlekedéshez? Miért használhatja a világhálót minden kókler? Kinek jó ez? Kinek jó, ha az útkereszteződésben a közlekedési lámpa mindenkinek, minden irányban és minden időpontban zöldet mutat? Talán csak a karosszérialakatosnak előnyös ez a megoldás. De ki az internet karoszszérialakatosa?

VÁLTOZTATÁSI KÉNYSZER. A klasszikus iparági történelmi tapasztalataimból merítve van elképzelésem az internet jövőjéről is. Meg merem kockáztatni, hogy a MyDoom-típusú vírustámadások elősegítik a változásokat. Szerencsére egyre többen veszik észre, hogy az internet fontossága és biztonsága között a szakadék mára nagyobbra nőtt a kényelmesen elviselhetőnél. És éppen az ilyen helyzetek hozzák elő a történelmi változásokat: a kihívás elég nagy, hiszen hatalmas piacról és pénzekről van szó. Nem kétséges, hogy a világháló mai gyenge minőségű eszközparkja fejlődni fog, s a változási kényszer nyomán működése szabályozottabb lesz.
Számomra ma már sokkal inkább az a kérdés, hogy ennek a változásnak az eladói oldalon kik lesznek a nyertesei. Történelmi tapasztalataim például a repülőgépgyártásából azt mutatják, hogy az európaiak (angolok, németek, franciák) kezdték meg először a minőségi termékek előállítását, hogy azután szinte minden az amerikaiak irányítása alá kerüljön. Ma még nehéz lenne megjósolni, hogy a világhálóhoz kapcsolódó iparágakban kik lesznek a minőség úttörői, azt viszont nem nehéz kitalálni, hogy a végső befutók újra az amerikaiak lesznek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik