Gazdaság

Exporthajrá

A kivitel újra a behozatalt lényegesen meghaladó mértékben nő.

Exporthajrá 1

Az export decemberben 20,7 százalékkal növekedett 2002 utolsó hónapjához képest – mégpedig euró- értékben. Ez éppen nem is rossz eredmény, különösen, ha a figyelembe vesszük: a forintkrízis és az erős európai közös pénz közepette az euróban mért növekedés látszólag a legkisebb. (Forintban az export 33,9, dollárban pedig 45,5 százalékos gyarapodott.) A kivitel növekedése ráadásul lényegesen meghaladta az importét, amely decemberben, euróértékben 12,2 százalék volt. Más szóval 8,5 százalékpontra tágult az immár három hónapja meglévő rés a kivitel és a behozatal bővülése között.

Bár a múlt év egészében még mindig az import növekedése volt a gyorsabb, az október óta fellendülő export lényegesen javította az ország külkereskedelmi pozícióját. A második félév már nagyobb gyarapodást hozott a kivitelben, mint a behozatalban. A külkereskedelmi mérlegben végül is 4,3 milliárd euró passzívum keletkezett (a KSH kiegészített becslése alapján), ami gyengébb ugyan a 2002. évi 3,4 milliárd eurónál, de jóval kedvezőbb például a kormány 4,5-5,0 milliárd euróról szóló előrejelzésénél Az egyenleg javulása szintén a negyedik negyedévben következett be: ekkor szűk 1 milliárd eurónyi passzívum keletkezett, szemben a 2002 utolsó negyedévi 1,3 milliárdos hiánnyal.

Az igen kedvező év végi eredményekben nyilvánvalóan az ipar játszotta a kulcsszerepet. A lapzártakor ismert előzetes adatok szerint a decemberi ipari termelés volumene 11,8 százalékkal nőtt az előző évihez képest. Az év egészében pedig 6,4 százalékos iparitermelés-növekedést mértek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik