Gazdaság

A csúcson is venni?

Ismét rekord eredményeket tartalmazó gyorsjelentést publikált a Richter Gedeon Rt.

A csúcson is venni? 1

Vezető gyógyszeripari cégünk az elmúlt év végén túlteljesítette a meglehetősen magas várakozásokat. A növekedés motorja az export volt, ezen belül is az 1998-as stratégiaváltás óta fókuszba került uniós és amerikai piacok segítették a bővülést. A társaság a számára kedvezőtlen dollárhatást szinte teljes egészében kompenzálni tudta az export volumenének növelésével és a termelési hatékonyság javításával. A befektetők által kitüntetett figyelemmel kísért üzemi eredmény az utolsó negyedévben 10,5 milliárd forint volt, 17,5 százalékkal haladva meg a piaci várakozásokat. Az adózott eredmény (9,0 milliárd) szintjén ez a túlteljesítés azonban már csak 2,2 százalékos a külföldi leányvállalatokhoz kapcsolódó leírások miatt. A teljes évre 33,59 milliárd forintos adózott eredményt tudhat magáénak a Richter, 19,4 százalékkal többet a 2002-esnél.

Kérdés persze, hogy történelmi csúcsot ostromló árfolyamon érdemes-e még mindig venni a gyógyszeripari társaság papírját. A kérdés megválaszolásához az első és legfontosabb tényező a profitvárakozások változásának vizsgálata. A 2003-as évre vonatkozó egy részvényre jutó eredmény (EPS) elemzői konszenzusa öt negyedév alatt 33 százalékot emelkedett. Azaz a szakértők negyedévről negyedévre növelték a profit-előrejelzésüket. A várt eredmény növekedése pedig azonos arányú árfolyam-elmozdulást indokol.

Az elemzők előrejelzése alapján az idén is csupán a 2003-as adózás előtti eredményt fogja elérni a Richter, azaz az exportnövekedés kedvező hatását teljes egészében elvinné a kedvezőtlen devizaárfolyam-változások negatív hatása. Azonban akár azzal is lehet számolni, hogy fokozatosan emelkedni fog az idei évre adott profit-előrejelzés.

A gyógyszercég tulajdonosi szerkezetének változásából az tűnik ki, hogy elsősorban a külföldi befektetők veszik a papírt, a hazaiak pedig eladják. Ebből azt a következtetést lehet leszűrni, hogy az amerikai háttérrel is rendelkező befektetési bankok elemzői pontosabban meg tudják határozni a Richter profitgörbéjét.

Mindent egybevetve, a legvalószínűbb forgatókönyvnek az tűnik, hogy az árfolyam tekintetében folytatódni fog az elmúlt fél év trendje, és semmi nem veszélyezteti az újabb csúcsok elérését. A konszenzusos profitvárakozás fokozatosan erősödni fog, s a most még kimutatott túlértékeltség a három hónap múlva érvényes EPS-sel már a múlté lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik