Gazdaság

A végzet férge

Az eddig leggyorsabban terjedő vírus indult el január 26-án hódító útjára: a MyDoom. A féregvírus e-mailhez csatolt fájlokban, illetve a Kazaa fájlcserélő hálózaton keresztül terjed. Az e-mail biztonsági szolgáltató MessageLabs szerint már az első napon minden 12. levél fertőzött volt. A 2F 2000 Kft. adatai szerint a vírus elterjedése után egy nappal egy magyarországi ingyenes levelezőrendszerben több mint 68 ezer fertőzött levelet szűrtek ki. A vírus megjelenése utáni második napon az F-Secure becslése szerint a világon az e-mail forgalomnak már a 20-30 százalékát tették ki a fertőzött levelek. A féregvírus célja, hogy a megfertőzött számítógépek február elsejét követően támadást intézzenek a világ legnagyobb Unix szállítója, az SCO ellen. Nem kizárt, hogy ennek oka az, hogy az SCO véleménye szerint a Linux operációs rendszer egyes részei sértik a cég Unixszal kapcsolatos szellemi tulajdonjogait.

A vírusnak 28-án egy új, de lassabban terjedő változata jelent meg. A MyDoom.B megakadályozza, hogy a fertőzött gép tulajdonosa a legismertebb antivírus honlapokról töltsön le frissítéseket, és így védekezhessen a támadás ellen.

A vírus terjedése felveti azt a kérdést is, hogy az egyes vállalatok informatikai biztonsági politikái megfelelőek-e – áll a Clearswift közleményében. Az elektronikus kommunikációval kapcsolatos biztonsági szoftverek gyártója arra hívja fel a cégek figyelmét, hogy fordítsanak nagyobb figyelmet megfelelő tartalomszűrő programok használatára, továbbá az alkalmazottak oktatására a levelezési házirendet illetően.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik