Gazdaság

Tűzön át, vízen át

Folytatódott Amerikában a fellendülés. Hajlanak az egyszázalékos irányadó kamatláb emelésére.

Tűzön át, vízen át 1

Négy százalékkal nőtt 2003. negyedik negyedévében az amerikai GDP. Az elemzők 4,4-5,0 százalékot vártak (ami érhető a harmadik negyedévi 8,2 százalékos tempó után), így a tényleges eredmény némi csalódást keltett a részvénypiacon. Ennek ellenére tény, hogy az amerikai gazdaságban folytatódott a fellendülés. Ráadásul az év második felében a növekedés hajtóerőivé a beruházások és az export léptek elő, ami azt mutatja, hogy további muníciók vannak a világ legerősebb gazdaságában.

A gépberuházások, a lakásépítkezések 10-11 százalékkal nőttek, a kivitel egyenesen 19 százalékkal bővült. Azt is látni kell, hogy az idézett adatok lényegében az előző negyedévhez viszonyított változást mutatják (annualizált, azaz évre kivetített formában). Az előző év azonos negyedévéhez viszonyított növekedés 4,3 százalék, és határozott gyorsulást mutat, mégpedig az export, a lakás- és gépi beruházások szintén jelentős felfutása mellett.

A tavalyi év egészében 3,1 százalékos amerikai növekedést mutatnak az előzetes adatok. Öszszességében az iraki háború folytán felhizlalt hadiköltségvetés korábban nem látott mértékben járult hozzá az amerikai értékek létrehozásához (lásd a grafikont). Folyó áron a 2003. évi amerikai GDP-t 10,98 ezer milliárd dollárra taksálják, ezen belül a védelmi kiadások 497 milliárd dollárt – a GDP 4,5 százalékát, az összes közkiadás 24,2 százalékát – tették ki.

A múlt héten meglepetést okozott a szövetségi jegybank szerepét betöltő Fed közlése. Bár a Nyíltpiaci Bizottság (FOMC) ülésén változatlanul hagyták az 1 százalékos irányadó kamatot, az indoklásban apró fogalmazásbeli módosítást eszközöltek az előző ülésekről kiadott “szabványszöveghez” képest. A nyár óta ugyanis az “alkalmazkodó monetáris politikával”, azaz a növekedés támogatásával magyarázzák az expanzív kamatpolitikát. Eddig a FOMC így fogalmazott: “A Bizottság úgy véli, hogy az alkalmazkodó politika jelentős ideig fenntartható.” Most viszont ekként váltottak: “A Bizottság úgy véli, hogy türelmet tanúsíthat az alkalmazkodó politikája visszavonását illetően.” Ebből vonták le az értők a következtetést, hogy az alacsony kamat napjai meg vannak számlálva. A zöldhasú valuta rögvest 1 centtel, 1 dollár 24 cent alá erősödött az euróval szemben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik