Gazdaság

Moddosítva



Moddosítva 1
PC négykeréken. Vadhajtások.

Az egyszerű, unalmas – vélik a modderek (módosítók), akik műhelymunkáikkal üzennek hadat a vajszínű számítógépházak egyhangúságának. Vannak, akik gépüket kevéssé impozáns külseje miatt íróasztaluk alá száműzik, míg mások maguk fognak vizuális korrekcióba. Ez utóbbiak annak a pár éve elterjedt számítógépes stílusirányzatnak (modding) képviselői, melynek alapja a gépházak átfazonírozása.


Moddosítva 2

A perszonalizálás sokak hobbija, amelyet egyre több számítógépal-katrész-gyártó szolgál ki úgy, hogy saját márkanév alatt modder kiegé-szítőkkel bombázza a hobbistákat (www.xoxide.com, www.thermal-take.com). Például UV-érzékeny vagy ledes ventilátorokkal, multifunkciós panelekkel, hidegkatód neoncsövekkel, melyek oldallapos házak esetén a látvány fokozására szolgálnak, s belülről világítják meg a plexire kicserélt eredeti lapok által takart belső alkatrészeket. A kereskedelem begyűrűzése miatt tapintható ugyan némi feszültség a saját barkácsmegoldásokat alkalmazó és a precízen legyártott kereskedelmi forgalomban kapható alkatrészek kedvelői között, mindez azonban nem jelent áthidalhatatlan problémát. Mindkét iskola követői – ellenérzéseiket levetkőzve – rajthoz állnak a megmérettetéseken, melyek közül a legközelebbi rangadóra április 23-a és 25-e között kerül sor a Karton Galériában.

Ahhoz, hogy valaki modderré váljon, első lépésként egy sikeres oldallapkivágást és plexicserét érdemes elkészítenie. Ezután jöhetnek az egyéb finomságok, mint a belső látvány fokozása neoncsövekkel, vagy a gépház más színre fényezése. Esetleg a lombfűrész működésbe lendítése, melynek segítségével az oldallapból a négyzet alaktól egészen a tetoválásokhoz hasonló stilizált sárkányformák szabhatók ki.




 Paraméterek
Kinek? Az unalmas megoldások ellen lázadóknak, akikbe szorult egy kis kreativitás és szépítő szándék
Mennyiért? Néhány ezer forinttól több százezer forintig
Előnye: Fejleszti a kreativitást, szépérzéket és a kézügyességet 
Hátránya: Pepecs munka; a moddereket leggyakrabban ért vád: karácsonyfává alakítják gépüket.

Extrém magasságokba jutott az az alkotó, akit a Mátrix című film látványvilága ihletett meg. Művének különlegessége a plexilapra rajzolt mátrix kód, amelyet fluoreszkáló, vagy UV érzékeny tollal vezetett fel a plexire és úgy adott neki egy zöldes fényű megvilágítást. Aki nem ragadtatná magát ilyesmire, de még egy oldallapkivágásra sem kapható, a boltokban nemigen talál extrém külsejű gépházat, csupán alkatrész formájában férhet hozzá az egyes darabokhoz. 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik