Gazdaság

Kortyhangulat



Kortyhangulat 1
Jaffa Café Budapest, IX. kerület, Ráday utca 39.

Két kitüntetett pontja van a Ráday utca topográfiájának: a kezdete és a vége. Sokak által a város egyik kulturális főutcájának nevezett, jó másfél kilométeres szakasz a Kálvin téri aluljáró Cha-Cha-Cha nevű retro-bárjával kezdődik, és a szintén nosztalgikus háttérsugárzással rendelkező Jaffa Caféval ér véget.

A Jaffa Café úgynevezett témakávézó, a “dekadens” 70-es évek desing hívságait mutatja fel, többek között a szputnyik csillárral, az NDK-s üzemi órával, és a Carillion vurlitzerrel. (Utóbbiba “be van töltve” Psota Irén Tibi, te bitang című klasszikusa, és néhány Toldi Mária-sláger is.)

Aki azt gondolja ezek után, hogy egy bolhapiaci kacattárat kap luxuskiadásban, az téved. Ugyanis a tárgyi rekvizitumok nem nyomják agyon a helyiséget, a Jaffa inkább puritán, mintsem felülfogalmazott lenne. De ami a legfontosabb: többek között diákok járnak ide, hogy hosszú, derűs semmittevésnek adják át magukat. Azaz, afféle klubhangulat uralkodik itt, még véletlenül sem látunk Zeppelin nagyságú szivarokkal közlekedő “vállalkozókat”, vagy a modellkönyvüket lapozgató manökenjelölt lányokat.

Az egykori lámpabolt helyén megnyílt Jaffa afféle kulturális melegedő, kedden és csütörtökön Dj-k játszanak, régi bossanovás, jazz-es témákat, de szerveztek már ide szociológus hallgatók előadást is a “Retró mint tömegkultúra” címmel, melyre eljött a IX. kerületi polgármester is.

Egy hely kreativitását nemcsak a választékos ételelnevezésekről lehet megítélni, de arról is, milyen piktogrammal jelölik a női és férfi mosdókat. Nos, a Jaffában egy fröccsöntött Frédi volt a férfi WC-n, a nőin egy Vilma fityegett – addig, míg valaki el nem tulajdonította. Most Miki és Mini egerek jelzik a női és a férfi szakaszokat.

A hely szellemiségét hivatott kifejezni, hogy kapható Traubisoda, meggy Márka, és igazi jaffa (narancsszörp és szóda) is. Az sem elhanyagolható szempont, hogy a bútorzat nem utángyártás, de nem is egy olasz tervező futurista víziója, hanem “eredeti” piros műbőrös “SZOT-üdülős” székeken ülhetünk. Szintén fontos megjegyeznünk, hogy a bútorok javítottak, és úgy néznek ki, mint új korukban. Azaz: a Jaffa összhatását tekintve kimondottan elegáns.

A napi menü csak 690 forint – ez a közelben található “kisképző” diákjainak sem drága -, ugyanakkor ehetünk itt kímélő salátákat, szendvicseket, desszerteket, szárnyas, sertés és vegetáriánus ételeket, jóval olcsóbban, mint a környék trendkávézóiban. Hogy stílszerűek maradjunk, egy diákos ételt, a finomfüvekkel érlelt jércét fogyasztottuk zöldségkörettel, miközben a parti-kultúra szezonális portékáival, a felnőtt luxus-jazz felhozatallal is megismerkedhettünk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik