Gazdaság

Kölyökklub


Kölyökklub 1

Mivel eddig senkinek nem sikerült tisztázni, hogy mi a nu-metál, maradjunk annyiban, hogy a műfaj kényszerbetegei nem viselnek emberkerülő csizmát babos kendős kapcával, sem sodronyinget, ezzel szemben naprakészek a divatos sportok terepén, és a felsőruházat szezonális kihívásai sem jelentenek problémát nekik. Szóval, a nu-metál inkább kereskedelmi kategória, így aztán senki nem csodálkozik azon, hogy a kétlemezes zenekarnak már a boltokban a remixalbuma, és hogy megjelent a koncertanyaguk is.

A szerény alkotói jelenlétük ellenére el kell ismerni, hogy a Linkin Park új impulzusokat adott a rocknak, a multiplatina Hybrid Theory után a szintén hatalmas sikernek számító Meteorától minimum azt várta a lemezipar, hogy újradrótozza a rock képzeletbeli áramelosztóját.

A Linkin Park komform-metálja újfajta párbeszéd felvételét jelentette a popkultúrával, már nemcsak a rap és a metál között fennálló mesterséges konfliktust simította el, hanem a fiúzenekarok (például a Back Street Boys) és a kemény fémzene ellentétét is. A Linkin Park tehát minden határt átlépett, és már nem a gitárt, mint monolitot törik össze a bulikon, hanem a DJ-jük lemezjátszóját. Míg a Limp Bizkitnek, a nu-metál másik igazságosztójának megmaradt valami rosszfiús az imágójában, addig a Linkin Park “kölyökkutyái” nem isznak alkoholt, nem esznek húst, és valószínűleg a WC-deszkát is visszahajtják.

A rock viszont nehezen képzelhető el deviancia és némi öntörvényűség nélkül.




 Paraméterek
Linkin Park: Live in Texas • Warner
42 perc 12 szám Poptőzsdei árfolyam: *** és fél

A texasi koncert elképesztő energikusságát tehát nem a Jack Danielsnek köszönhetik, hanem a léböjtöknek és a kardió-fitnesznek. A lemez ennek ellenére élvezhető mutatvány, minden szám sláger, hisz’ a Linkin Park – ha eddig nem mondtuk volna – kizárólag slágereket képes írni. Erre áll rá a kezük. In The End, Somewhere I Belong, Numb. Fel lehetne sorolni az összes dalt, szóval, aki biztosra akar menni, és szereti a kiszámítható, kockázatmentes, de mégis hatásos rockzenét, az nem jár rosszul a Live in Texasszal. És ha valamelyik apuka jó pontot akar szerezni a 13 éves “büdös kölke” szemében, akkor laza csuklómozdulattal rakja be az autóhifibe a lemezt, körülbelül abban a magasságban, mikor Budaőrsnél elhagyják a Metro és az Ikea áruházakat, és csak akkor vegye ki, amikor útlevél-ellenőrzés lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik