Gazdaság

Turbónotesz

Kezdetben volt az egyszerű PDA, a ma kéziszámítógépei azonban már sokkal többek elektronikus notesznél.

Teljesen le volt nyűgözve Burton Bruggeman ingatlanügyvéd, amikor az ősszel még a piaci megjelenés előtt tesztelhette a Handspring Treo 600 kéziszámítógépet. Persze ámulatához az, hogy a masinával készített fényképeket e-mail útján továbbítani lehet, önmagában még nem lett volna elég. Ehhez azonban hozzájön még a telefon, a komplett billentyűzet, az internetböngésző, a nemcsak zenéhez, hanem hangos könyvekhez is használható médialejátszó, a címlista és a határidőnapló, valamint az, hogy a gépen több száz Palm-program futtatható. “Mindent tud” – lelkendezik Bruggeman.

Az Amerikában 600 dollárba kerülő Treo 600 jól mutatja, milyen messzire fejlődtek a kéziszámítógépek a kezdeti digitális személyi asszisztenstől (PDA). A diverzitás egy másik példája a Tapware startup cég által gyártott Zodiac, amely PDA-funkcióival együtt is elsősorban játékkonzol, a Nintendo-féle Game Boy Advance-énál és a Nokia N-Gage-nél nagyobb képernyővel.


Turbónotesz 1

HÁROM CSOPORT. A kézigépek zöme három csoportba osztható: az elsőbe azok tartoznak, amelyek kinyitva telefonként működnek, a másodikba a Wi-Fi csatlakozással ellátott készülékek sorolhatók, és végül persze ott vannak még a hagyományos PDA-k is. Aki inkább telefont akar billentyűzet nélkül, annak jó választás például a Samsung SPH-i500. A spektrum másik végén található a Research in Motion cég BlackBerry 7200 sorozata vagy a Danger Sidekick, amelyek telefonnak nem az igaziak, e-mailezésre viszont kiválóak.

A Wi-Fi-vel ellátott gépek osztályában a Palm-alapúak közül a 499 dolláros Tungsten C a legjobb, nem utolsósorban nagy felbontású kijelzője miatt. Ennél komolyabb masina a 700 dolláros Sony Clié PEG-UX-50, amely kisméretű laptopra hasonlít. Aki inkább a Microsoft Pocket PC szoftverét kedveli, az 450 dollárért hozzájuthat egy HP iPAQ 50-hez, vagy valamivel drágábban, 599 dollárért egy Toshiba e800-hoz.

A legtöbb kéziszámítógép esetében azért a címlista és a határidőnapló a fő funkció. E piacon a Palm és a Sony dominál. Az előbbi egyik csúcsmodellje a nagyon kompaktra sikerült, 400 dolláros új Palm Tungsten T3, amelynek Bluetooth csatlakozása is van. A Sony 550 dollárért kínálja az 1,3 megapixeles felbontású fényképezőgépet is tartalmazó, nagy kijelzős PEG-NX80V-t. A középkategóriában már nagyon sok gép közül lehet válogatni, ide tartozik például a Palm 299 dolláros Zire 71 készüléke, benne fényképezőgéppel és MP3-lejátszóval, vagy a Sony Clié PEG-SJ33, 80 dollárral kevesebbért, viszont fényképezőgép nélkül. Szűkebben az üzleti feladatokhoz fejlesztették a Palm Tungsten E-t, valamint – a zseb-
PC-k közül – az iPAQ h1935-öt és a Dell Axim X3-at. Természetesen annak is van miből válogatnia, aki egyszerű és olcsó gépre vágyik. Az új Palm Zire 21 például mindössze 99 dollárba kerül, igaz, monokróm kijelzője van, de 8 megás memóriája bőven elég a címek és az időpontok tárolására. Ilyen választék mellett mindenki megtalálhatja az igényeinek megfelelő modellt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik