Gazdaság

A kevesebb többet hoz

Lenyeste az előző ciklusban növesztett hajtásait a Magyar Posta,s az alaptevékenységre koncentrálva az idén nyereségre számít.


A kevesebb többet hoz 1
Mobil postás. Felkészülés a versenyre.

Vége azoknak az időknek, amikor a városi postahivatalokat a vidéki disznótorok után küldött csoma-gokból áradó kolbászillat lengte körül. “Az elmúlt tíz évben biztosan nem adtam fel egyetlen csomagot sem postán” – vallja be Szabó Pál, a Magyar Posta (MP) Rt. vezérigazga-tója, utalva az alaposan megválto-zott ügyfélszokásokra. A társaságnak az utóbbi néhány évben lényegében búcsút kellett intenie a faxolásból és a táviratfel-adásból származó bevételeknek, újabban pedig a levél- és csomagküldésben is egyre inkább piacszűkülésre kell felkés-zülnie. Az állami vállalat vezetésének tehát úgy kell bevétel- és nyereségnövekedést elérnie, hogy az alaptevékenység két kulcsfontosságú területén az ügyfelek más csatornákat is előszeretettel használnak, emellett még konkurens cégek is élezik a versenyt. A teljesítményt 2003-ban pénzügyi szempontból mégis sikerült megfordítani: az MP Rt. eredménymutatói pozitívba fordulnak.

A BIRODALOM VÉGE. A számok a társaság üzleti modelljének alapvető megváltozását tükrözik. Az Orbán-kormány időszakában egy sok lábon álló, a hagyományos profiltól eltérő piaci szegmensekben is aktívan részt vevő cég építésébe kezdtek. Az óriási fejlesztési költségekkel járó postabirodalom terve azonban torzó maradt, mert a 2002-es parlamenti választások után kinevezett új menedzsment épen ellenkező irányban, az alaptevékenységekre koncentráló karcsúsított vállalat koncepciójában látja a jövőt. A Figyelőnek az egykori érdekeltségek sorsát firtató kérdésére a vezérigazgató válaszként a mérleg szerinti eredmény grafikonjára mutat. A több mint 11 milliárd forintos eredményjavulás forrása elsősorban a birodalmi álmokról való lemondás nyomán megmaradó, el nem költött pénz. Erre utal az is, hogy a társaság forgalmában természetesen nem látni az eredményhez hasonló mértékű ugrást, bár az előzetes adatok szerint az árbevétel is nőtt. “Semmi helye nem volt a cégnél az elavultnak tekinthető személyhívó technológiát alkalmazó Eurohívó Rt.-nek, vagy az elektronikus közbeszerzési rendszernek, de az utazási iroda – szakmai hatástanulmányra alapozott fejlesztés nélküli – fenntartása is önmagában 750 millió forintot vitt volna el 2003-ban” – mondja Szabó Pál. Az előző ciklusból csupán a biztosítótársaság ötletét vitték tovább, mert a német HDI konszernnel való együttműködésben látnak fantáziát.


A kevesebb többet hoz 2

KARCSÚSÍTÁS. A napokban elfogadott jövő évi üzleti terv 152 milliárd forintos bevétellel számol – úgy, hogy az “alaptevékenységek közelében” készülnek megtalálni a levélforgalom zsugorodása miatt kieső bevétel ellenszerét. Elsősorban a logisztikában és a társaság szervezeti felépítésében tervez változásokat a vezetés. Ennek egyik eredményeként új szolgáltatások jelenhetnek meg. “Ma 27-szer érnek hozzá egy levélhez a feladás és a kézbesítés között, az épülő budaörsi logisztikai központ használatával e szám 10-re csökken” – mutat rá Szabó Pál. A beruházásra egyébként égető szüksége is van a társaságnak, mert csak így tudja majd teljesíteni azt az európai uniós előírást, amely szerint a küldemények 85 százalékát a feladás utáni napon kézbesíteni kell. Ezt például azzal érhetik el, hogy a fővárosi postahivatalok jövőre már a kézbesítők táskái szerint rendszerezve kapják a küldeményeket Budaörsről. A gyorsaság, a nyomon követhetőség és az átlagosnál nagyobb megbízhatóság olyan új szolgáltatások bevezetését teszik lehetővé, amelyekért a cégvezetés reményei szerint hajlandóak többet fizetni az ügyfelek.

A szervezeti átalakítások számottevő mértékben érintik az üzleti területet. A jövő évtől öt önálló üzletágat – levél, csomag, logisztika, hírlapterjesztés, pénzforgalom és nemzetközi – hoznak létre, amelyek profitcentrumokként működnek majd. Ezzel megkezdődik a felkészülés a versenyhelyzetre, hiszen a postai szolgáltatások piaca gyors ütemben liberalizálódik. A technológiai fejlesztésekkel együtt több területen csökken a dolgozói létszám, a jövőre tervezett karcsúsítás összességében meghaladja a 2 ezer főt; az érdekképviseletek már ismerik a számokat. Az átalakulás feszültségekkel járhat, de ezek előzetes enyhítését már most jól szolgálhatja, hogy a dolgozók az MP Rt. fennállása óta először vihetnek haza 13. havi fizetést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik