Gazdaság

Eladásra érett

A hivatalos verzió szerint az akvizíciókhoz, megfigyelők szerint a kiugróan profitábilis cégértékesítéshez volt szüksége a BorsodChemnek tőkeemelésre.

Eladásra érett 1

Maximálisan kihasználva az alap-szabályban nyújtott lehetőséget, 25 százalékos tőkeemelésről határozott a BorsodChem igazgatósága. A 17 milliárd forint értékű, zárt körben kibocsátandó több mint 3 millió darab új részvényt a társaság eddigi többségi tulajdonosa,a VCP jegyezi le, amelynek így 91 százalékra nő a részesedése a vegyipari óriásban.

A tranzakció legszembetűnőbb momentuma a részvényenkénti ár, amelynek 5600 forintos értéke mélyen alulmúlja a 13 ezer forint felett mozgó piaci kurzust, de még az egy részvényre jutó saját tőke értékét sem éri el. Az osztrák pénzügyi befektető lépése első látásra igen barátságtalan tűnik a magánrészvényesek felé, ám a képet árnyalja, hogy a BorsodChem közkézhányada az utóbbi években gyakorlatilag teljesen eltűnt, illetve, hogy a részvényárfolyam nem reagált a saját tőke 25 százalékos hígulására.

A tőkeemelés hivatalos indoka az akvizíciókra való felkészülés volt. Ez a magyarázat azonban gyenge lábakon áll, hiszen az akvizíciók során teljesen elfogadott eljárás az utófinanszírozás. Az adásvételi szerződés aláírása és a tényleges fizetés között ehhez általában elég idő áll rendelkezésre, ráadásul a két lehetséges célpont (az Oltchim és az Unipetrol/Spolana) közül egyik sincs abban a stádiumban, ami a tőkeemelés szükségességét alátámasztaná.

A tőkeemelés nem hivatalos oka az lehet, hogy a BorsodChem lassan minden szempontból megérik az eladásra (a régi fejlesztések beértek, új tervek vannak az organikus növekedésre és a régiós jelenlét erősítésére, az EU-val kapcsolatos és a licenckérdések megoldására), s a VCP maximalizálni kívánja a befektetésen elérhető hasznát. Gyakorlatilag az osztrák pénzügyi befektető az újonnan bevitt tőkére is meg kívánja fizettetni a felárat az esetleges vevővel. Az 5600 forintos részvényárral a BorsodChem részvényenkénti bekerülési ára csökken a VCP számára, ami segíthet magasabb hozamot elérni a befektetésen.

A VCP-nek, úgy látszik, határozott tervei vannak a kiszállási árról. Erre utal, hogy a részvényárfolyam nem hajlandó kimozdulni a magas tartományokból. Az ár gyakorlatilag beállítottnak tekinthető, ezért nem hatott rá a likvid piacon általában jelentős áresést hozó tőkehígulás. A 14 ezer forint közelében mozgó kurzus egyenértékű a reális becsült fundamentális értékmaximummal, így árfolyam-emelkedést egy eladási sztori sem tudna generálni a bennfentesek közreműködése nélkül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik