Gazdaság

Sarki fény és jéghotel


Sarki fény és jéghotel 1

Lappföld. Sarkkör. Ez már tényleg a világ vége. Helsinki innen nézve egy mediterrán település a messzi délen – gondolnánk. Pedig szó sincs róla. Helsinkiben a mínusz 16 fok a bőrünk alá hatol, itt a mínusz 20 szinte semmiség. Lehúzhatod a kesztyűd, hogy könnyebben exponáld a felvételt. Mert a páratartalom gyakorlatilag nulla, és a hó – amelyből minden áldott napon hullik egy jó adag – mint a legfinomabb homok, szemenként szitál ki a markodból. “Jöjjön Lappföldre és találkozhat a Mikulással” – hirdeti több utazási iroda is a misztikus programot.

Az első úti cél Kemi, ahová egy elektromos meghajtású jégtörő hajó szállítja az utasokat a befagyott Botteni-öböl vizén. Ha már feltörte a jeget, akkor ott fürdeni is lehet, amit nem érdemes kihagyni, pláne, ha speciális öltözékről is gondoskodnak a vendéglátók. A fürdéstől felforrósodott társaságot Kemiben jégszálloda várja. Hogy milyen az? Természetesen szinte minden jégből van: az étteremben az asztalok (bár a székek igaziak), a szobában pedig az ágyak. Igaz, utóbbiakon van egy szigetelőréteg állatbőrből, és hálózsákról is gondoskodnak, ebbe viszont ruha nélkül kell bebújni, mert a hőmérsékletgazdálkodás így optimális. Reggelre a ruhánk átveszi a szoba mínusz 6 fokos hőmérsékletét, ebbe nem túl kellemes visszabújni, de ez még mindig melegnek számít a kinti mínusz 40 fokhoz képest.


Sarki fény és jéghotel 2

Vigaszt nyújthat a szauna, és hogy ne fázzon a lábunk – amíg a finom porhóban kirohanunk megmártózni a 0 fokos vízbe, ahová egy léken át vezet az út -, akár zoknit is ölthetünk. Ha túléltük az első megpróbáltatásokat, indulhatunk tovább. Kemitől mintegy száz kilométerre lépjük át az Északi sarkkört. És közben egyik élmény a másik után: többnapos kutyaszánozás, szelíd jégralizás egy 100 kilométeres sebességre 7 másodperc alatt gyorsuló motoros szánon, lékhorgászat, rénszarvasbefogás lasszóval. Azután rénszarvasok által vontatott szánon, ha az öntörvényű állat nem borítja fel a járgányt, eljuthatunk alkalmi luxusszállásunkhoz, egy jégkunyhóhoz, ahol magunk csiholta tűz mellett lehet melegedni, rénszarvastejet inni, és megcsodálni a sarki fényt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik