Gazdaság

Pamutveszély


Pamutveszély 1

Ahhoz, hogy a szabadban jól érezzük magunkat sportolás közben, mindenekelőtt jó társaságra és finom szendvicsekre van szükségünk. Persze jól kell éreznünk magunkat a “bőrünkben” is, ami kizárólag megfelelő ruházatban képzelhető el.


Ha a szabadban sportolunk – legyen tél vagy nyár – három olyan környezeti elemet kell figyelembe vennünk, amelyek befolyásolják a komfortérzetet: a nedvességet, a szelet és a szélsőséges hőmérsékletet.




 Öltözködési iránytű
A szabadidős öltözékeket árusító üzletek látszólag hasonló öltözékeket kínálnak gyökeresen eltérő árakon, igaz, a bevarrt címkék segítenek az eligazo-dásban – legalábbis annak, aki tudja, mit takarnak. Az alábbi szótár talán megkönnyíti a választást.
CLIMAWAY MEMBRÁN. Laminált, mikropórusokkal rendelkező membrán, amelyen keresztül a keletkező pára szabadon közlekedik a külvilág felé. Időjárási viszonyoktól függetlenül ideális klímát biztosít kiváló lélegző és vízálló tulajdonságaival.
GORE-TEX. E név az utóbbi tíz évben fogalommá vált az outdoor világban. Az esőcseppnél 20 ezerszer kisebb átmérőjű pórusaival a lélegzőképesség megőrzése mellett tökéletes szél- és vízállóságot adnak a Gore-Tex membránnal készült termékek. GORE-TEX XCR. A klasszikus Gore-Tex anyagnál 25 százalék-kal jobb lélegzőképességű membrán, amelyből extrém körülmények között is komfortos viseletet biztosító, a drasztikus igénybevételt is jól tűrő ruhák készülnek.
HIREX-AQS. E norvég membrán vízálló, szélálló és megfelelő lélegzőképességgel rendelkezik. Jó tulajdonságainak köszönhe-tően a Hirex membrános Sandstone termékek bármely aktív sporthoz ajánlhatók.
WINDSTOPPER. A szél a hidegérzet egyik legfontosabb eleme. A Gore Windstopper termékek két- és háromrétegű változataikkal megvédik a testet a szél hűtőhatásától, miközben lélegeznek, megőrzik a testmeleget, megelőzik a hidegérzet kialakulását.
POLARTEC. Az ilyen anyagokból készült polárok az outdoor ruházat nélkülözhetetlen elemei. Feladatuk a hőszigetelés, a testmeleg megtartása, valamint a mozgás során keletkező pára elvezetése a testfelszínről. Mindemellett könnyűek, gyorsan száradnak és nem bolyhosodnak.
THERMOLITE. Három különböző szövetszálból, speciális techno-lógiával készített hőszigetelő anyag. Viszonylag kis tömege ellenére a speciális kialakításnak köszönhetően a szálak között nagy mennyiségű levegő tárolására és vezetésére képes, biztosítva a testmeleg megtartását és az ideális szellőzést.
TECHNOWARM FLEECE. A veze-tő technikai polárok alapanyagai közé tartozik, tökéletes szigetelő és páraáteresztő sajátságokkal. Könnyű és komfortos polárok készülnek belőle, garantáltan hosszú élettartammal.
TECHNOWARM MICROFLEECE. Polárok vagy aláöltözetek alapanyaga. A Technowarm fleece könnyített változata antimikrobás kezeléssel, amely megelőzi a kellemetlen szagok kialakulását.
CORDURA. Nagy szakítószilárd-ságú és kopásálló, 100 százalékos nylon szövet. Talán a legismertebb hátizsák alapanyag, de felhasználják cipőfelsőrész, crashpad, kötélzsák, illetve ruhák erősen igénybe vett részeinek készítéséhez is.

A szakértők által tanácsolt öltözet három rétegből épül fel. Az első, vagy alapréteg esik legközelebb bőrünkhöz; feladata, hogy a nedvességet elszívja a bőrfelszínről, majd a szövet külső felületén gyorsan elpárologtatva azt, azonnal száradjon. Korábban megelégedtek azzal, ha a legelső réteg elszívta az izzadtságot, és erre a pamut alsóneműk tökéletesen jók voltak. A pamutnak nagy hibája azonban, hogy a nedvességet magában tartja, nagyon nehezen szárad, ezért a kifejtett teljesítmény csökkenésével kellemetlen, hideg rétegként veszi körül testünket.

A technika fejlődésével olyan műszálak jelentek meg, amelyek felületükön képesek a nedvesség szállítására anélkül, hogy magukba szívnák azt, így szinte azonnal száradnak. Az ezekből a műszálakból készült szövetek teljesen bőrbarátok és még az érzékeny bőrűeknél sem váltanak ki semmilyen reakciót. A felhasznált anyag mellett a szálak szövésének technikája is különleges: az anyag külső felülete felé növekvő tölcsérszerű hurkok a hajszálcsövességet is felhasználják a folyamat gyorsítására.

A hőszigetelő réteg, a második, amely mint nevéből is kiderül, azért felelős, hogy a test által termelt hőt visszatartsa, megfelelő hőmérsékletet biztosítva ezzel számunkra. Természetesen ennek is jól kell szellőznie, hogy a már elpárologtatott nedvességet még jobban elvezesse a testtől. Mivel a levegő a legjobb szigetelő, ezért az itt használt anyagok mind bolyhos felületűek, hogy minél több levegőt magukba zárhassanak, és emellett szerkezetüknek köszönhetően kiválóan alkalmasak a vízgőz továbbítására. Az anyagok ezen tulajdonságai azonban magukban hordják azt is, hogy akár a legkisebb szél is könnyen keresztülhatol rajtuk, lehűtve ezzel a korábban már felmelegített levegőréteget, kellemetlen hidegérzetet okozva. Ennek kiküszöbölésére jelentek meg olyan ruhadarabok, amelyekben a bolyhos, hőszigetelő anyagokat lélegző és szélálló membránokkal kombinálják.

A külső rétegnek kell megvédenie bennünket a széltől és a csapadéktól, de mindeközben nem akadályozhatja meg a testfelületen nemkívánatos nedvesség távozását. Sokáig szinte megoldhatatlannak tűnt ez a feladat, hiszen azok a sűrű szövésű, impregnált anyagok, amelyek hosszabb idő alatt sem áztak át, belülről sem engedtek ki semmilyen nedvességet. A víz- és szélálló, valamint lélegző membránok kifejlesztésével ezt a problémát is sikerült kiküszöbölni. A különleges műanyagból készült membránok lényege, hogy felületükön mikroszkopikus nagyságú lyukak milliárdjai találhatók, amelyek annyira aprók, hogy a vízcseppek nem képesek áthatolni rajtuk, de a lényegesen kisebb vízgőz molekulák könnyedén keresztül jutnak az anyagon.

Az említett rétegek egymást egészítik ki. Minden ruhadarab kialakítása, szabása olyan, hogy az aktív mozgás közben is szinte észrevétlenek maradnak viselőjük számára. A teljes ruházat megfelelő működéséhez elengedhetetlen, hogy minden réteg el tudja látni a saját feladatát. Ha bármelyik elem nem megfelelő, akkor hiába kiváló minőségű a többi ruhadarab, a rendszer nem képes megfelelni az elvárásoknak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik