Gazdaság

Meztelenek és bolondok


Meztelenek és bolondok 1

Közismert, hogy a Red Hot Chili Pepipers az 1980-as évek közepén különféle méretű lelki megrázkódtatásokat okozott Magyarországon, amikor Árkus József szilveszteri Szuperbólájában bemutatta a rosszcsont rockzenészek híres, “zoknit a szerszámra” akcióját. A pár percnyi műsor bekerült a magyar folklórba, de az akkor még teljességgel ismeretlen felforgatók nevét újév napjára már mindenki elfelejtette. Majd eljött 1991., amikor a következetesen bohém zenekar Under The Bridge című számát óránként játszotta a Music Television. Sokaknak beugrott, hogy ezek a “zoknisok”, akik még a szabadsághiányos időkben, ’85 hideg telén, Hofi Géza Piál a Föld című szilveszteri kabaréja előtt megtréfálták a magyar népet.

Ebből persze még nem következik az, hogy a világ egyik legbefolyásosabb, trendformáló zenekara a hülyegyerekek gyülekezési helye lenne. Gondoljunk csak az Otherside című dal klipjére, amelyben a német expresszionista filmek képi világa elevenedik meg, de szóba hozhatjuk a zenekar közel teljes életművét. Ezt tették a turbó-funk Grammy-díjas istenei is, “retrospektív bemutatójukon” felidézték a rockzene eksztatikus pillanatait, a funky és a metál nászát. Az e két megszólított tradícióból létrejövő cross-over alapjaiban határozta meg a kilencvenes évek rockját, épp itt volt az ideje tehát az öndefiníciónak. Az albumot nem volt nehéz megszerkeszteni, hisz a Red Hot-nak volt két majdnem-tökéletes lemeze, így a Californicationről öt dalt (Californication, Scar Tissue, Otherside, Parallel Universe, Road Trippin’), míg a szintén fenomenális Blood Sugar Sex Magicről négy felejthetetlen számot (Under The Bridge, Give It Away, Suck My Kiss, Breaking The Girl) idéztek meg. A srácok a nyolcvanas évekre a Higher Ground-dal emlékeztek, míg a kissé szerényebb kreatív invesztícióval készült One Hot Minute című albumról csak a My Friends szerepel.

 Para méterek

Red Hot Chili Peppers: Greatest Hits • Warner • 67 perc, 16 szám Poptőzsdei árfolyam: *****

A végére illesztettek két új szá-mot (Fortune Faded, Dsave The Population) illetve a tavalyi By The Way lemezről a címadó dal és a Universaly Speaking került a kánonba. Flea, Chad, Anthony és John üdvözletét küldi Kaliforniából, és gyógyulást kíván a szexuális tériszonyban szenvedőknek!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik