Gazdaság

Vetítés a levegőre

Karcsúságban alighanem az egyre vékonyodó legmodernebb monitorok sem kelhetnek versenyre az amerikai IO2 Technology fejlesztésével:

a Heliodisplay nevű készülék a levegőre vetít mozgóképeket. Az amerikai mérnökök által megalkotott eszköz egy videoprojektor, amely 27 hüvelykes, kétdimenziós felületen bármilyen film megjelenítésére képes.


Vetítés a levegőre 1

Képek a semmiben. Kísérteties hasonlóság.

Bár már számos megoldásnak sikerült elérnie, hogy a nézőben többé-kevésbé a levegőre vetítés érzetét keltse, a hatás hátterében általában különböző optikai trükkök álltak. A Heliodisplay viszont valóban vászon-ként kezeli a légnemű közeget: megalkotói szerint úgy módosítja azt, hogy részecskéi a fényt át nem engedő fizikai felületként viselkednek. E módosítás lényege titok, a manipuláció természetét nem hozták nyilvánosságra a fejlesztők.

Így csak valószínűsíteni lehet, hogy hasonló technológián alapul a finn FogScreen működése is. Ez a még nagyobb méretű – akár többméteres – képeket sugárzó rendszer megfelelően porlasztott vízcseppeket juttat a projektor fókuszába, ahol ezen a mesterséges párafüggönyön alakul ki a kép. A cég honlapján található információk szerint ez a köd nemcsak láthatatlan, hanem érezni sem lehet, még akkor sem, ha a néző átsétál rajta. A FogScreen nemcsak prototípusként, termékként is létezik már: a párásítóból, vetítőből és fekete háttéréből álló együttes százezer dollárba kerül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik