Gazdaság

Fegyverekhez tökéletes

Mindössze gyufásdoboz méretű az az atomóra, amelyet az amerikai haditengerészet kutatói fejlesztettek ki; a 2 ezer dolláros eszköz bombákba, vagy rakétákba építve megsokszorozhatja a találati pontosságot.


Fegyverekhez tökéletes 1
A tévedhetetlen időmérő. Halálpontosan navigál.

Egy másodperc az SI (System Inter-national) nemzetközi mértékegység-rendszer értelmezésében a 133-as tömegszámú cézium izotóp úgy-nevezett hiperfinom átmeneti rezgési periódus-idejének 9 milliárd 192 millió 613 ezer 770-szerese, az atomóra pedig olyan berendezés, amely ezen egységnyi periódusidő pontos mérésére képes. A legjobb ilyen műszerek olyan precízek, hogy egymillió éves működés alatt késnének, vagy sietnének egyetlen másodpercet egymáshoz képest. Ezért atomórákat használnak például a GPS rendszer műholdjain is, amelyek a mért pontos időről jelet sugároznak; a vevőkészülékek ezt a saját órájának adatival összehasonlítva állapítja meg a maga helyzetét.

Az atomórák pontossága akkor sem sokat csökken, ha nem céziumot, hanem egy másik elemet, rubídiumot használnak bennük: ilyenkor tízezer év alatt tévednek egy másodpercet, ami még mindig nagyságrendekkel haladja meg az egyéb időmérő szerkezetek megbízhatóságát. A haditengerészeti fizikusok atomórája ilyen; ráadásul mindössze 40 köbcentiméter térfogatú, szemben a ma használt átlagosan 4800 köbcenti-méteres készülékekkel. Ez a méret pedig alkalmassá teszi arra, hogy rakéták, vagy robotrepülők navigációs rendszeribe is beépítsék, és azokban helyzetmeghatározáshoz használják. Így kiváltható a műholdas pozicionálás, amely – mivel rádióhullá-mokon alapul – megfelelő eszközökkel zavarható, vagy blokkolható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik