Gazdaság

Függőség ellen

Működnek a dohányzásról és a kokainról leszoktató, és a függőség kialakulását megelőző oltóanyagok - jelentették be Nagy-Britanniában a Xenova brit gyógyszerfejlesztő cég kutatói.

Szerintük a vakcinák hatóanyagai, a Ta-nic és a Ta-cd a két év óta tartó humán klinikai próbák eredményei szerint nem váltanak ki nem kívánt mellékhatásokat, és egyelőre biztonságosnak bizonyulnak.


Függőség ellen 1

A Xenova a dohányzást és a kábító-szerezést abbahagyni kívánók óriási piacát próbálja megcélozni fejlesztéseivel, amelyek a központi idegrendszerben lezajló, függőséget kiváltó folyamatokba avatkoznak be. Az injekcióval a vázizmokba juttatott oltóanyag olyan immunanyagok képződését serkenti a vérben, amelyek specifikusan kötődnek a nikotinhoz, illetve a kokain hatóanyagához; az így kialakuló komplexek mérete olyan nagy lesz, hogy már nem léphetik át az úgynevezett vér-agy gátat. Ez pedig azt eredményezi, hogy a drogok nem jutnak el az agyba, s ott nem fejthetik ki hatásukat. Az oltóanyag így elméletben megakadályozhatja, hogy a kezdő dohányosok és kokainisták függővé váljanak – ilyen célú alkalmazását azonban nem tervezik a kutatók. Sokkal inkább szánják a káros szenvedélyektől szabadulni akaróknak, akik alkalomadtán kísértésbe esnek, s újra szippantanának. A megtévedt személy ugyanis ilyenkor sem könnyebbülhet meg. Az örömérzet és a drogozás tevékenységének kapcsolata így megszakad, a beteg ezért idővel feladja szokását. Problémát okozhat viszont, ha a függők többlet hatóanyaggal próbálják elérni a kívánt hatást. Az erre vonatkozó tapasztalatokat a Xenova a jelenleg is tartó humán próbákon próbálja leszűrni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik