Gazdaság

A sajátrészvények szabályozása

LAZULÓ KÖTELEZETTSÉGEK. A visszaváltható részvények megjelenésével párhuzamosan változtak a gazdasági társaságokról szóló törvényben a sajátrészvényekkel kapcsolatos egyes passzusok. Ennek megfelelően a társaság által visszavásárolt sajátrészvényeket a vállalatnak nem kell egy éven belül elidegenítenie. E módosítás hatására megszűnnek a BÉT-en azok az esetenként hatalmas értékű átkötések, melyeket a törvényi megfelelés érdekében hajtottak végre a cégek, és elidegenítés hiányában az alaptőkét sem kell leszállítania a részvénytársaságoknak.

NYILVÁNOS AJÁNLAT. Amennyiben a nyilvánosan működő részvénytársaság nem tőzsdei ügylet keretében szerezi sajátrészvényeit, a vásárláskor nyilvános vételi ajánlatot is kell tennie a jövő év január elsejétől hatályos módosítások értelmében. Szintén nyilvános vételi ajánlattételi kötelezettség hárul a nyilvánosan működő részvénytársaságra, ha a sajátrészvényeit nem tőzsdei forgalom keretében idegeníti el.

SZIGOR. Ha a részvénytársaság a sajátrészvényeket törvénybe ütköző módon szerezte meg (például a közgyűlés az igazgatóságot nem hatalmazta fel sajátrészvények vásárlására), azokat egy éven belül el kell adnia. Amennyiben ezt elmulasztaná, e részvényeket be kell vonni, és le kell szállítani az alaptőkét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik