Gazdaság

A címzett ismerős

Az autópálya-építő Betonút Rt.-vel rendszeres üzleti kapcsolatban lévő, MSZP-közelinek tartott off-shore cég számláján keresztül jutott el több milliárd forint két szír pénzváltóhoz, ám ők is csak kézbesítők voltak.

Mit tudsz Attila bankon kívüli baráti, illetve üzleti kapcsolatairól? – Attila elég magas körökben forgott. (…) Mivel a Brittonnak is dolgozott, így kapcsolata volt [vele] is.

A Figyelő megbízható banki forrásokból úgy értesült, hogy a fenti párbeszédben a [vele] helyett egy kormányzati politikus neve szerepel abban a jegyzőkönyvben, amelyben a belső ellenőrzés kérdéseire válaszolva Kulcsár Attila egyik közvetlen beosztottja ecseteli az ügyben kulcsszerepet játszó off-shore cég, a Britton hátterét.


A címzett ismerős 1

Britton-bejárat. Zárt ajtók.

Habár a munkatárs konkrét utalá-sokat is tesz erre a személyre, illetve a vele kapcsolatba hozható üzleti tranzakciókra, azt elismeri, hogy tudomása szerint az illetőnek közvetlen részesedése nincs a vállalkozásban. Azt azonban világossá teszi: a K&H Equities jelenleg bécsi előzetes őrizetben lévő, sikkasztással gyanúsítható volt befektetési tanácsadója folyamatosan érzékeltette, hogy a Britton mögött a “nagypolitika” áll. A Kulcsár Attila kiemelt ügyfélköréhez tartozó, a szocialistákhoz köthető cég valós tulajdonosi háttere azért érdekes, mert a rendőrség az előző ciklusban az állami autópálya-építési üzletben jelentős megrendeléseket szerző Betonút Rt.-től elsikkasztott mintegy 10 milliárd forint nyomait követve ennek a cégnek az átutalásait is vizsgálta.

Értesüléseink szerint az utóbbi két évben a Brittonnak, valamint magyarországi bejegyzésű társaságainak számlájáról több milliárd forintot utaltak át előbb a Montrade és a Balmoral nevű off-shore cégekhez, onnan pedig a pénz nagy része, még ugyanazon a napon, két szíriai állampolgárságú magánszemély különböző pénzintézetekben vezetett számláira került, esetenként 2-200 millió forintos tételekben. A múlt héten pénzmosás gyanújával előzetes letartóztatásba helyezett E. A. Hasszan és menekülésben lévő társa, M. Abdo ezeket a “furcsa” küldeményeket elfogadta, készpénzben felvette, majd – feltételezések szerint – “legalizálta”: saját számlájáról átutalta vagy egyszerűen átnyújtotta a valószínűleg előre megjelölt címzetteknek.

 

Ingatlanok Rejtőtől Muduráig

Piaci értesülések szerint több mint 100 millió forintot “kaszált” néhány hónap alatt a Britton érdekeltségű BR Immobília Kft. azzal, hogy 2001 júniusában 354 millió forintért megvásárolhatta a Rejtő E. Tibor vezette K&H Banktól a brókerház korábbi otthonául szolgáló VII. kerületi Károly körút 3/C alatti ingatlant, majd 2002-ben továbbadta egy miskolci székhelyű, török érdekeltségben lévő kft.-nek. Az ingatlanon egyébként jelenleg is egy 220 millió forintos banki jelzálogteher látható, ami azt jelzi: a 2001-es vételárnál sokkal többet érhet ez az irodaház. Szintén furcsa ügyletet sejtet, hogy a K&H Medicina Egészségpénztár és az annak pénztárszolgáltatói tevékenységet, valamint irodákat bérbe adó – Britton-tag – BR Med Support Kft. egyaránt abba a XII. kerületi Lejtő utca 17/A alatti ingatlanba van bejegyezve, amelyet a K&H Bank előbb apportként bevitt az egyik cégébe – a Saturitas Kft.-be -, majd a társaságot eladta a Mudura Sándor érdekeltségébe tartozó Ramexa Rt.-nek. Az ingatlant rögtön az ügylet után az Inter-Európa Bank terhelte meg 140 millió forintos jelzáloggal.

BALEGYENES? “Nem ismerjük, és soha nem találkoztunk a kormányfővel, Mészáros János csupán névrokona a miniszterelnök barátjaként emlegetett Mészáros Jánosnak” – a K&H botrány kitörésekor a Portfolió.hu internetes újságnak ekként igyekezett cáfolni a Britton-csoport két hazai vezetője a vállalkozás politikai kapcsolatairól szóló híreket. Az üzleti portál kérdései azt firtatták: mennyiben játszott szerepet a 2002-es kormányváltás abban, hogy a magyar állami tulajdonban lévő Eximbank, a projekt 60 százalékát kitevő, 2,5 milliárd forint értékű hitelt folyósított a kormányfő barátjaként ismert erdélyi üzletember, Mudura Sándor és a Britton tulajdonában álló, a Betonút Rt. kivitelezésében megvalósuló Lotus Plaza nagyváradi bevásárlóközpont finanszírozására. Az interjúban a Britton vezetői, Kerék Csaba és Mészáros János hangsúlyozták: a hitelfelvételi procedúrát 2002 elején, a választások előtt beindították, a kérelemre “a pontot még az előző vezetés tette fel”, bár kétségtelen, hogy a kölcsönt végül csak 2002 júliusában kapták meg.

Az igazi tulajdonosait egy off-shore cég mögé rejtő, s az üzleti életben csak 2001 júliusától – furcsa módon éppen Medgyessy Péter miniszterelnök-jelöltségéről döntő, 2001. június 11-i MSZP kongresszus után – megjelenő, az autópálya pénzekből megizmosodó Betonúttal a kezdetektől fogva rendszeres üzleti kapcsolatokat ápoló cég csak most nyáron, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) által szabálytalannak ítélt, s a K&H-botrány kirobbanásához vezető Pannonplast-felvásárlás egyik főszereplőjeként került reflektorfénybe. A Britton-csoportot azóta gyakran emlegetik a szocialistákhoz kötődő vállalkozásnak, amire persze az érdekeltségeket jegyző két üzletember előélete adhat némi muníciót.

Kerék Csaba pályafutását mérnökként kezdte, s 1986-tól dolgozik pénzügyi területen. Első vezetői megbízatása (1988 novemberétől a felszámolás megkezdéséig, 1995 júliusáig) az állami kézben lévő Ipari Fejlesztési Bank (IFB) Rt. tulajdonában lévő Infobridge Vállalkozásszervező Kft.-nél volt, ahol ügyvezetőként dolgozott, de ugyanitt 1991 és 1995 között szerepelt a tulajdonosok között is. A fő részvényes, az 1992-től nevét Corvinbankra változtató, majd 1997-ben a Konzumbankba beolvadó IFB, amelynek vezetőségében – Kerék Csaba kinevezésekor – számos jól ismert név olvasható. A bank vezérigazgatója például Pázmándi Gyula vegyészmérnök, mérnök-közgazdász, aki jelenleg is tagja – a Britton-érdekeltségből adódóan Kerék és Mészáros mellett – a Pannonplast igazgatóságának. Az IFB irányításában részt vett még a műanyagipari cég jelenlegi elnöke, Fehér Erzsébet; az erős szocialista kapcsolatairól ismert jelenlegi Malév-elnök, Huszty András; továbbá a Horn kormány későbbi ipari minisztere, majd a Mol elnöke, az MVM jelenlegi vezérigazgatója, Pál László. A felügyelőbizottságban pedig 1994 és 1996 között az MSZP egykori vállalkozói tagozatát vezető Hujber Ottó is helyet foglalt. Kerék Csabát később, 1996 és 1997 között a Dermo Trade igazgatóságában találjuk; a cégben – amint arról a HVG többször is beszámolt – kétes hírű nagykanizsai olajvállalkozótól kezdve Bartha Ferenc egykori jegybankelnökön (az IEB jelenlegi elnökén), valamint Füzessy Tibor volt titkosszolgálati miniszteren át sokan megfordultak.

Az 1988-tól 1999-ig a Codex Értékpapírnyomda Rt. igazgató-ságában, majd 2001-ig felügyelőbizottságában megjelenő Kerék Csaba 1997-ig fb-tag volt a Hungarobroker Rt.-ben is, mely cég a KISZ utolsó első titkára, a későbbi Caola-tulajdonos Nagy Imre és társa, Benkő László érdekeltségébe tartozott. Ugyan-ebben a testületben megfordult Csintalan Sándor egykori MSZP-s képviselő is.


A címzett ismerős 2

VÁLLALKOZÓ SZELLEM. Az Orbán-kormány idején “visszahúzó-dó” Kerék Csaba 2000-től ismét számos vállalkozásban meg-jelenik: ekkortól fb-tag a Kulcsár Attila által alapított, a K&H Bankhoz csak a nevében kapcsolható KH Invest Kft.-ben (amely később a Forró Tamás újságíró által ügyvezetőként és tagként is jegyzett, 2001 és 2003 nyara között a Britton többségi tulajdonában lévő Tízezer Kft. érdekeltségébe került), de szintén fb-tagként lelhető föl 2001 áprilisától a Synergon Számítástechnikai Rt.-ben. Az igazi ugrás azonban a homályos hátterű Britton Kft. megalakulásával, 2001 júliusában kezdődik. A társaságot 2003 februárjáig az Egyesült Államokban bejegyzett Britton Interinvest Llc. jegyezte fő tulajdonosként, ezután a Kerék Csaba és társa, Mészáros János is tulajdonosként szerepel. A tanácsadói üzletágból érkező, 2000-2001-ben a K&H Bank corporate finance igazgatójaként működő Mészáros János, a Britton tulajdonában álló Kartonpack elnöke, szintén nem ismeretlen a politika világában: korábban a BKV Rt. felügyelőbizottsági tagja volt, SZDSZ-delegáltként. A Britton 2001 nyarától kezdett lázas terjeszkedésbe, és több nagy volumenű üzletet bonyolított le, részben éppen a K&H Bank (lásd keretes írásunkat), illetve – amint azt például a Kartonpack-felvásárlás vagy az idén a Pannonplast-esete mutatja – Kulcsár Attila segítségével. Szintén ekkortól datálódik a kapcsolat a Betonút Rt.-vel, s az végül a nagyváradi Lotus Plaza építésével ért be. Az avatóünnepségen megjelent Garamszegi Gábor, az autópálya-építő cég egyik vezérigazgató-helyettese és résztulajdonosa, egykori MSZP-s fővárosi képviselő, aki szintén rajta van Kulcsár kiemelt ügyfeleinek listáján, ráadásul a projekt megtekintését a választások utáni első külföldi útján, a Mudura Sándor villájában vendégeskedő Medgyessy Péter sem mulasztotta el. Ez év márciusában aztán újabb, a Britton-Betonút kapcsolat létét alátámasztó ügylet született: a korábban az építőipari cég, most az egyik tulajdonos felesége nevén lévő Autoneuheiten Beton Bt. megvásárolta a Brittontól a visegrádi szállodát birtokló BR Thermal Hotels Kft.-t. A választások után Mészáros és Kerék egyébként megjelenik még az Erős János vezette MFB-hez tartozó Hungexpo Reklám Rt-ben is: tavaly novembertől idén áprilisig ők a vezérigazgatói a cégnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik