Gazdaság

Webtévé szörfözéshez

A teletextnél jobb, a PC-nél szerényebb képességekkel rendelkezik a televíziós internetezést lehetővé tévő eszközök Magyarországon elsőként piacra dobott változata.

Négyszázalékosra értékelte a Tárki 2002 decemberében végzett felmérése a teljes lakosságra vetített internetpenetrációt Magyarországon – ez messze elmarad az Egyesült Államok megfelelő adatától, csakúgy, mint az európai uniós országok átlagától. Sőt, még Kelet-Európában is az utolsó helyen kullogunk. Az otthoni internet-előfizetés hiányának okai a PC-k drágaságában, a telefonhasználat és az internet-hozzáférés magas költségében, a bonyolultnak vélt számítógép használatban és az áttekinthetetlennek tartott információözönben keresendő. Az ezekből származó érdektelenség felszámolására tett kísérletet a Freedomland Hungary Kft.: a cég piacra dobta speciális internet-elérési eszközét, a Netboxot, amely felhasználójának e-mail-és internet-hozzáférést biztosít a televízión keresztül.


Webtévé szörfözéshez 1

“Mivel a készülék játékra, letöltésekre, anyagok tárolására alkalmatlan, használata elsősorban azokat segíti, akik kizárólag internetes tartalmakhoz kívánnak hozzáférni. Így például a menetrendekhez, az esti szórakozási lehetőségekhez vagy a tévéműsorhoz” – mondja Pesti István, az eszközt forgalmazó cég vezetője, aki a magánfelhasználók sorában több tipikus felhasználói csoportot különböztet meg. Az egyikbe azok tartoznak, akiket érdekel az internet tartalmi része, de ódzkodnak attól, hogy a PC-vel szorosabb kapcsolatba kerüljenek. Ők azok, akik láttak már lefagyott, vírussal fertőzött gépet, s akik nem akarnak tízezreket költeni egy gyorsan amortizálódó komputerre, illetve a működtetéséhez szükséges szoftverekre. A másik csoport tagjainak a világháló olyannyira mindennapjaik része, hogy a nappaliban is igénylik az internetet, amellett, hogy asztali gépük, esetleg laptopjuk is van. Ami az üzleti felhasználást illeti: hotelszobákban, kórházakban teríthetik a Netboxot.

A tévés internetezéshez úgynevezett set-top-box szükséges, mely belső modemén, hagyományos telefonvonalon keresztül, beépített böngészőprogramjával teremt kapcsolatot a világhálóval. A felhasználónak nincs más dolga, mint előfizetni az internetre, a TV tetejére helyezni a dobozt, majd csatlakoztatni a telefonaljzatba a berendezést. Ha mindez megtörtént, karosszékéből, az ölbe vehető, infraporttal ellátott billentyűzettel és joystickkel felszerelt speciális távirányítóval – amely az egeret helyettesíti – kezdheti a szörfözést. Internetezés közben a kedvenc tévéműsorok is figyelemmel kísérhetők: a billentyűzeten található funkciógomb megnyomásával kis kockában követhető a tévéadás. Amennyiben kiskorú is hozzáfér a távirányítóhoz, a szülők smart kártya segítségével korlátozhatják a felnőtt tartalmak elérését.


Webtévé szörfözéshez 2

“A közgazdaságtudományi egyetemmel közösen végzett kutatás azt mutatta, hogy a kismamák és az internet kipróbálásával kacérkodó idősek érdeklődését is felkeltheti az eszköz, ami a teletextnél modernebb tájékozódási csatorna” – állítja Pesti István. “Nem életképes a technológia. A piac több ízben visszautasította, annak ellenére, hogy 1997-ben az Egyesült Államokban azt várták a set-top-boxoktól, hogy azok forradalmasítani fogják az internetezést” – mond ellent Gerényi Gábor, az Index hírportál szakértője. Problémaként azt jelöli meg, hogy a weboldalak nem jeleníthetők meg tökéletesen a tévé képernyőn. Más a felbontás, ráadásul az emberek másként használják a tévét, mint a monitort. Az előbbit egészségügyi szempontok miatt több méter távolságból nézik, míg a monitort egészen közelről. Egy számítógép monitorján kiválóan olvasható webes szöveg televízióra vetítve az olvashatatlanságig torzulhat. “Más lenne a helyzet, ha nagy mennyiségű, tévékészülékekre optimalizált tartalom születne, de nem így alakul a piac” – mutat rá Gerényi. Pesti István nem osztja az aggodalmakat. Szerinte egyértelmű siker, hogy az Egyesült Államokban a Microsoft és az America Online 2,5 millió darab ilyen eszközt értékesített. “Európában 800 ezer set-top-boxot használnak, emiatt a magyarországi eladások tekintetében nincs ok a borúlátásra.” A készülék erényeként Pesti kiemeli, hogy használata veszélytelenebb, mint a PC-é, nem avul el olyan gyorsan, igaz, tudása nem bővíthető, megosztás pedig nem lehetséges több tévékészülék között. Az eszköz fejlődését segítheti viszont a szélessávú internet terjedése. Noha az ezen működő set-top-box is létezik, a hazai szélessávú elérések száma egyelőre nem indokolja e termék piacra dobását. Amíg a piac fel nem nő ezekhez az új generációs készülékekhez, addig be kell érni a modemmel és a vele járó 56 kilobites sebességgel – ez a “gyorsaság” viszont meglehetősen illúzióromboló. Pláne, ha a tévében netezés közben gyors akciófilm pörög, miközben az oldalak letöltése hosszú perceket vesz igénybe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik