Gazdaság

Reflexió

Kovács György, a Budapest Economics makroelemzôje:



 Távolabb az euróövezet

 Megnôtt a kockázata annak, hogy Magyarország csatlakozása az euróövezethez 2009/2010-re tolódik – jelentette ki Járai Zsigmond. A Magyar Nemzeti Bank elnöke a késlekedést a gazdaság tavalyi és idei, valamint 2004-ben várható teljesítményével magyarázta.

„Az eurózónához csatlakozni kívánó országoknál a legfontosabb kérdés a maastrichti kritériumok közül az, miként sikerül teljesíteni a maximum 3 százalékos államháztartási hiány célkitűzését. Ehhez pedig az szükséges, hogy mind a politikusok, mind a fiskális politikát tervezô szakemberek eltökéltek legyenek bizonyos reformok végigvitelében, amelyeknek egy része mindenképpen megszorító jellegű, vagyis a lakosság körében nem túl népszerű. Magyarországon 2006-ban lesznek a legközelebbi választások, és az eurózónához való korai csatlakozás érdekében éppen erre az évre kellene teljesíteni az államháztartási hiány kritériumát. Ez tehát azt is jelentené, hogy a választási évben is szükségessé válhatnak megszorítások. Ez egyébként nemcsak nálunk van így; hasonló cipôben járnak

Csehországban is, nem véletlenül merült már fel ott is az euró 2009-es bevezetésének a lehetôsége. A választások miatt ugyanis a hiány mérsékléséhez szükséges intézkedések megtétele áthúzódhat 2007-re, így maga a csatlakozás 2009-re tolódhat ki. Járai kijelentésének a lényegét abban látom, hogy mindenképpen szükség van a fiskális reformra.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik