Gazdaság

Reflexió

Kovács György, a Budapest Economics makroelemzôje: Távolabb az euróövezet

 Megnôtt a kockázata annak, hogy Magyarország csatlakozása az euróövezethez 2009/2010-re tolódik – jelentette ki Járai Zsigmond. A Magyar Nemzeti Bank elnöke a késlekedést a gazdaság tavalyi és idei, valamint 2004-ben várható teljesítményével magyarázta.

„Az eurózónához csatlakozni kívánó országoknál a legfontosabb kérdés a maastrichti kritériumok közül az, miként sikerül teljesíteni a maximum 3 százalékos államháztartási hiány célkitűzését. Ehhez pedig az szükséges, hogy mind a politikusok, mind a fiskális politikát tervezô szakemberek eltökéltek legyenek bizonyos reformok végigvitelében, amelyeknek egy része mindenképpen megszorító jellegű, vagyis a lakosság körében nem túl népszerű. Magyarországon 2006-ban lesznek a legközelebbi választások, és az eurózónához való korai csatlakozás érdekében éppen erre az évre kellene teljesíteni az államháztartási hiány kritériumát. Ez tehát azt is jelentené, hogy a választási évben is szükségessé válhatnak megszorítások. Ez egyébként nemcsak nálunk van így; hasonló cipôben járnak

Csehországban is, nem véletlenül merült már fel ott is az euró 2009-es bevezetésének a lehetôsége. A választások miatt ugyanis a hiány mérsékléséhez szükséges intézkedések megtétele áthúzódhat 2007-re, így maga a csatlakozás 2009-re tolódhat ki. Járai kijelentésének a lényegét abban látom, hogy mindenképpen szükség van a fiskális reformra.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.