Gazdaság

Szupervonat Amerikában is


Szupervonat Amerikában is 1

Nem sokkal azután, hogy Sanghajban 2002 decemberében elindult az első nagyközönség számára is igénybe vehető lebegő vonat, az Egyesült Államok is komolyan fontolgatja néhány, a maglev technológián alapuló vonal megnyitását. Az ország vasúthálózatának fejlesztéséért felelős kormányzati szervezet, a Federal Railroad Administration (FRA) most 950 millió dolláros támogatás folyosósítását tervezi a Washingtont Pittsburghgel, vagy Baltimore-ral összekötő mágnesvasút-vonal felépítésére.


Szupervonat Amerikában is 1

A német mozdony. A technológia már rendelkezésre áll

A sanghaji reptér és a város üzleti központja között közlekedő kínai maglev jelenleg 450 utas szállítására alkalmas, és helyenként 300 kilométeres óránkénti sebességgel száguld. A mágnespálya fölött fél centiméterrel lebegő szerelvényekből álló vonat a mintegy 30 kilométeres távolságot 8 perc alatt teszi meg, szemben a korábbi helyi érdekűvel, amelynek ehhez 30 percre volt szüksége.

A jegyek 6 dollárba kerülnek, ám mivel a beruházásra 1,2 milliárd dollárt költött a kínai állam, a megtérüléshez a maglevnek még jó ideig szolgálnia kell. Az óriási költségek egyelőre nem rettentették el a megoldás amerikai pártolóit. Ők a sanghaji tapasztalatokból okulva jóval olcsóbban készíthetik saját mágneses vonalaikat, ráadásul – mivel nagyobb távolságokban gondolkoznak – a belföldi légijáratok kiváltásával nagyobb forgalomban is reménykedhetnek.


Szupervonat Amerikában is 1

A főváros és a még ki nem jelölt szomszédos nagyváros között az FRA tervei szerint 2010-ben indulna meg az első maglev, amelyhez a szükséges pályaelemeket és vonatokat a német-amerikai Transrapid nevű társaság szolgáltatná. Mindez azonban csak a kezdet: a törvényhozás által jóváhagyott elképzelésekben valóságos maglev-hálózat szőné át az Egyesült Államokat, így már nem sokkal a keleti parti fejlesztések után lebegő vonatok közlekednének nyugaton Las Vegas, Los Angeles és San Francisco, délen Atlanta és Florida, valamint New Orleans és Houston között is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik