Gazdaság

A csatlakozási szerződés

athéni aláírásakor magyar részről – az időközben elhunyt Antall Józsefet kivéve – ott lesznek a rendszerváltás utáni miniszterelnökök. Az 1990 utáni kormányok egymásra épülő eredménye, a jövő iránti felelősség, no és persze az ex-kormányfők személyes hiúsága egy történelmi pillanatra zárójelbe teszi az itthoni pártpolitikai ellentéteket.

Nemes gesztus a kormányzattól, hogy meghívta a korábbi kormányfőket is az Akropoliszon április 16-án tartandó ceremóniára, és bölcs döntés volt a jelenleg ellenzékben politizáló ex-kormányfők oldaláról az invitálás elfogadása. Kormányzati és ellenzéki érdekek és értékek ezen a napon találkoznak majd – minden bizonnyal egy sikeres, elsöprő többségű “igen” szavazatot hozó népszavazás után. A kormányfők együttes jelenléte – könnyen lehet, hogy a tagjelölt országok közül egyedüliként – e pillanatnyi konszenzus hatásos demonstrálása lesz.

Nem kívánván kétségbe vonni a népszavazás, valamint a csatlakozási szerződés aláírásának ünnepélyességét, nem árt, ha vigyázó szemünket már az Athén utáni időszakra vetjük. Az integráció piros betűs ünnepei után ismét a szürke hétköznapok következnek – megannyi, a kormány EU-politikáját is érintő vitával. Ez alighanem így is van rendjén: a vita a demokratikus rendszerekben a politika lételeme, és nyilván az marad a csatlakozás után is.

Az uniós tagság feltételeit, a csatlakozás kereteit illetően mindemellett szükséges, hogy kormány és ellenzéke több kérdésben is közös nevezőre jusson. Minden ellenkező híreszteléssel szemben a felkészülés még mindig döcögősen halad, és nyílt titok az is, hogy a nagy elosztó rendszerek reformja – vagyis a valódi, regionális és kistérségi autonómián alapuló decentralizáció, a mainál jobban működő és valamelyest piacosított egészségügy, valamint az oktatási rendszer átalakítása – nélkül az ország csak névleg lesz az unió tagja. Mentalitásbeli változás hiányában a sikeres tagság hiú ábránd marad: a tisztességes játékszabályokon nyugvó verseny erősödésére nem csak tőkeerőben, de lelkiekben is fel kell készülni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik