Gazdaság

Állami szerepvállalást

is elképzelhetőnek tart Diósgyőr polgármestere a DAM Steel Rt. működtetésében azután, hogy a cég közgyűlése a felszámolás megindításáról döntött. Aligha ért egyet ezzel a gazdasági tárca, amelynek vezetői a DAM január óta tartó újabb agóniája során igyekeztek elkerülni azt is, hogy nyilatkozzanak az ügyben, a válság kezelését célzó tervvel pedig végképp nem álltak elő. Csillag István miniszter azt azért nyilvánvalóvá tette, nem kíván állami pénzt pumpálni a DAM-ba, már csak azért sem, mert ez nem lenne összeegyeztethető az Európai Unió játékszabályaival.

Kár azonban az unióra hivatkozni ebben az ügyben, mert ez azt a látszatot kelti, mintha a csatlakozás megakadályozna bennünket érdekeink képviseletében. Holott pontosan az ellenkezője a helyzet. Tegyük fel magunknak a híres menedzsment gurutól, Peter Druckertől származó kérdést: akarna-e Ön ebben az iparágban tevékenykedni, ha nem lenne már úgyis benne? Nem kell túl nagy bátorság ahhoz, hogy – az acéliparra vonatkozóan – nemmel válaszoljunk. A világ acélipara válságos időket él át, csak a legnagyobbak tudják ezt jól átvészelni, a nem olyan nagyok már felvásárlásnak illetve veszteséges működésnek vannak kitéve. Nem véletlen, hogy a DAM tulajdonosa, az olasz Cogne-csoport is bedobta a törülközőt, annak ellenére, hogy 7 milliárd forintot költött az üzem korszerűsítésére.

Az sem szól a DAM állami támogatása mellett, hogy eddig mintegy 30 milliárd forint ment el a diósgyőri kohászatra csak azért, hogy a foglalkoztatottak száma a kezdeti 6 ezerről másfél ezerre csökkenjen, s most ez az 1500 munkahely is veszélybe kerüljön. Az állami szerepvállalás mindazonáltal nem kerülhető el, a munkanélkülieknek ugyanis állást kell teremteni. Nemcsak a DAM alkalmazottairól van szó, hiszen Miskolcon és környékén 14 ezren vannak munka nélkül. S legyen bármily nehéz is a negyven év fölötti kohászok átképzése, a DAM mesterséges életben tartása helyett mégis inkább ezzel kellene megpróbálkozni, hogy legalább a fiatalabb generáció ne szembesüljön a kérdéssel: akarna-e Ön ebben az iparágban tevékenykedni, ha nem lenne már úgyis benne?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik