Gazdaság

Nyílik az olló


Nyílik az olló 1

Az Európai Unió belüli fejlettségbeli különbségek soha nem látott mértékű felerősödésével jár majd a bővítés – állapítja meg az EU-n belüli gazdasági és szociális kohézióról készült legújabb jelentésében az Európai Bizottság.
A 2007-től életbe lépő új regionális politikáról kezdett vita eddigi mérlegét megvonó jelentés szerint a 25 tagú Európai Unióban a legfejlettebb és a legszegényebb régiókban lakók közötti jövedelemkülönbségek megduplázódnak majd a bővítés előtti állapothoz képest. A keleti kiterjesztést követően a mostani 18 százalékkal szemben a teljes lakosság negyede él majd elmaradottnak minősülő, vagyis az uniós átlag 75 százalékánál alacsonyabb egy főre eső GDP-vel rendelkező térségben.
Brüsszel mindezek alapján úgy látja, hogy a kohéziós politika jelentősége a jövő uniójában még jobban megnő. Konszenzus látszott kialakulni arról, hogy az EU-nak a következő költségvetési időszak kezdetétől, 2007-től a mostani 0,32 százalék helyett minimum a bruttó hazai termék 0,45 százalékát kellene a gazdasági és szociális kohéziót erősítő célokra fordítania. E növekmény egyébként nem állna arányban a kihívás nagyságával, ami azt sugallja, hogy az új tagállamok szegényebb régióinak 2007 után is kevesebb egy főre jutó támogatással kell majd beérniük, mint a korábbi “kohéziós államoknak”, köztük Spanyolországnak vagy Írországnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik