Gazdaság

Változat egy témára

Nem váltotta be teremtőinek reményeit a világ első klónmacskája, Cc (Sziszi). Az amerikai Genetic Savings & Clone nevű vállalkozás ugyanis azzal a céllal támogatta a cicus létrehozását, hogy megvizsgálja: feltámasztható-e egy-egy már elpusztult házikedvenc. És bár a kérdésre gyakorlatilag igen a válasz, a cég potenciális ügyfelei ennek aligha örülhetnek. Kiderült ugyanis, hogy Cc a tökéletes genetikai egyezés ellenére is nagyban különbözik mesterpéldányától.


Változat egy témára 1

A most egyéves klónmacska és a másolás alapjául szolgáló állat, Rainbow még külső jegyeikben sem hasonlítanak egymásra. Bundájuk mintázata alaposan eltérő, egyéniségük nemkülönben: míg Cc játékos, Rainbow visszahúzódó. Pedig a cicakopírozást annak idején még a Nature című tudományos folyóiratban megjelent közlemény is igazolta; tény viszont, hogy ez csupán az örökítőanyag azonosságát állapította meg, a személyiségről, vagy a nem kizárólag örökletes módon, hanem sokszor spontán kialakuló szőrzetmintázatról nem ejtett szót.

Mindez természetesen rossz hír a Genetic Savings számára. A cég speciális hűtőszekrényeiben ugyanis ezernyi még élő, vagy elhalt háziállattól származó DNS mintát őriznek, évi 895, illetve 1395 dollárért; a másolás kudarcának bejelentése után pedig arra lehet számítani, hogy a gazdik hamarosan más utat-módot keresnek elhalt kedvenceik feltámasztására.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik