Gazdaság

Éteri kapcsolat

A repülőgépek rádiós navigációs rendszereinek zavarása nélkül internetezhetnek a Frankfurt-Washington útvonalon mostantól a Lufthansa utasai: nemrég felszállt a légitársaság első, vezeték nélküli internetkapcsolattal felszerelt Boeing 747-ese. A szolgáltatás egyelőre ingyenes, a három hónapos tesztperiódus után az utasoknak azonban fizetniük kell majd a hozzáférésért.


Éteri kapcsolat 1

A föld és a repülőgép közötti kétirányú, “lefelé” másodpercenkénti 3 megabyte-os, “felfelé” 128 kilobyte-os sebességű kapcsolatot lehetővé tévő infrastruktúrát az amerikai repülőgépgyártó egyik leányvállalata, a Connexion by Boeing adja, a fedélzeti vezetékes és vezeték nélküli hálózati technológiát pedig a Cisco Systems szállítja. A rendszer a drótnélküli helyi hálózatokban is használt úgynevezett Wi-Fi szabvány szerint működik.

A Lufthansa a gépein ötven darab Fujitsu notebookot is az utasok rendelkezésére bocsát, ezek zökkenőmentes futását a repülőgépen elhelyezett öt hozzáférési pont, egy router és kilenc switch teszi lehetővé. Mindezeknek köszönhetően az utasok a Lufthansa és a Tomorrow Focus AG által készített internetes portálhoz férhetnek hozzá, amelyen többek között híreket, tőzsdei információkat, időjárási és utazási információkat találnak. Lehetőségük van e-mailek küldésére és fogadására, a virtuális magánhálózati (VPN) kapcsolattal rendelkező utasok pedig biztonságosan csatlakozhatnak vállalati hálózatukhoz is. A technológiát, annak várható népszerűsége miatt hamarosan más légitársaságok is alkalmazni fogják: februártól a British Airways is kínál internet-hozzáférést egyes járatain.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik