Gazdaság

Tokaji száraz szamorodni 1997, Disznókő


Tokaji száraz szamorodni 1997, Disznókő 1

Káprázatos szamorodnit ajánlunk a nyájas bort figyelők jóindulatába, mely a szamorodni ideája mintegy. Mert hát mi is a szamorodni és mi az ő ideája? Mint ösmeretes, szamorodni annyi mint: ahogy termett. Az aszúba az összeaszott szemeket szemen szedik, azaz szemenként kicsipegetik, ami nem módnélküli mulatság. Összeaszott nem egyszerűen töppedt, hanem olyan szőlőszemet jelent, melyen a nemes rothadás, a híres-neves botritisz megesett. A szamorodninál a fürtöt kvázi szőröstül-bőröstül, az érett szemeket a botritiszes szemekkel együtt küldik az arénába. És azért szamorodni, más néven főbor, mert lengyelül van, a XVII-XVIII. században, Tokaj fénykorában a térség és a lengyel piac között szoros szálak fonódtak, egy régi mondás szerint a tokajit a magyar föld termette, a lengyel pince nevelte.

Tokaj aztán történelmi Csipkerózsika-álomba szenderedett, amiből mintha mostanság ébredezne. Eme ébredés szívünknek kedves ágense a Disznókő, melyről nem egyszer szóltunk már e hasábokon. A Disznókő térben és időben, horizontálisan és vertikálisan is Tokaj kapuja, amennyiben egyfelől a 37-es úton balra komponálódott chateau-ja az organikus építészet szép és funkcionális remeke, a Sárga borház és a hegyoldalról néző fehér pavilon, mellette a névadó, állítólag hatalmas disznóra hajazó sziklával Tokaj kapuját jelenti, másfelől a felháborítóan fiatal parancsnoki híd által vezérelt sikeres pincészet az újraértelmezett tokaji ízvilág és technológia fellegvára.

Ez a világosabb, frissebb és gyümölcsösebb illat- és ízvilág egységes nyelvként és felismerhető stílusként artikulálódik a Disznókő boraiban. A Disznókő-nyelv nagyon tiszta grammatikát jelent, amelyben a primer, gyümölcsös illat, aroma és ízanyagok megőrzése a cél, amit a radikálisan hozamkorlátozott, kiváló minőségű alapanyagból irányított erjesztéssel érnek el, s a bor csak a törvényben előírt ideig időzik a hordóban, így nincsenek ama oxidatív, barna ászkolási aromái, amelyek a rivális és előző tokaji paradigmát jellemzik.

E heti szamorodnink tehát e csillagzatok jegyében született: világos komplexióval almaillattal, primer illatokkal köszön. De nagyon szamorodni: a gyümölcsösséggel tökéletes harmóniában egy szignifikáns, okker szamorodni-íz színképvonala vonul végig az úton, amelyet a bor a pohártól érzékeinken át szívünk benső hajlatáig megtesz. Ez a szamorodni íz ama, a sherrykre hajazó élesztőhártyára vezethető vissza, mely a bor darabban tartásakor, azaz nem teli hordóban történő érlelésekor képződik a bor felszínén. Ez is az értők bora, tessék megkóstolni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik