Gazdaság

Mesés fellendülés

Az építőipar termelésének volumene augusztusban már 25 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet.#<# Így a nyári hónapokban, amikor a munkák legnagyobb részét végzik, hónapról hónapra gyorsult a növekedés - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból. Mesés fellendülés 1Nemcsak a nagy szervezetek, hanem a kisvállalatok is jócskán növelték a termelésüket. Az első 8 hónap átlagában a bővülés 23 százalékos volt. Tavaly az ágazat produktuma “csak” 8,3 százalékkal gyarapodott. A megyék közül Borsod-Abaúj-Zemplénben és Hajdú-Biharban a legnagyobb a tempó (8 havi átlagban 43-47 százalék), a régiók közül pedig Észak-Magyarország tűnik a legdinamikusabbnak. Az épületek, építmények csaknem 40 százaléka a fővárosban készül, ahol a volumennövekedés az első 8 hónapban 18, augusztusban pedig 45 százalékos volt.

Mesés fellendülés 2Januártól augusztusig 858 milliárd forint értéket állított elő az építőipar; számításaink szerint a piac 31 százaléka így az 5 főnél kevesebbet foglalkoztató vállalkozások kezében van. Az éves építőipari árindex augusztusra 4,4 százalékra mérséklődött (a tavaly év végi 5,3 százalékról).

A további kilátások is jók, hiszen az ágazat augusztus végén vaskos, 584 milliárd forintnyi rendelésállományt tudhatott magáénak a KSH szerint, ami bő 20 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi rendelések mennyiségét. Igaz, ezen belül jó 9 százalékkal csökkent az új kötések volumene. Ám ez aligha zavarja az összképet: az építőiparban fellendülés van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik