Gazdaság

Domaine Gróf Zichy Pinot Noir 2000, Liszt Pincészet

Domaine Gróf Zichy Pinot Noir 2000, Liszt Pincészet 1Egy ígéretes pincészet elképesztően szép bora.#<#
A Liszt Pincészet látványos emelkedésbe fogott. A szexi nevű Szekszárdi Mezőgazdasági Rt.-ből elkülönített borászatból rendkívül magas színvonalú borok kezdenek ömleni. A szexi szó használata jogos: állítólag angol nyelvterületeken azért népszerűek némely szekszárdi borok, mert elterjedt róluk, hogy afrodiziákumok, azért is híják úgy őket, hogy Sex Research and Development. Szóval érdemes odafigyelni a Liszt Pincészetre, mert simán az egyik legjelentősebb magyar borászat válhat belőle pár éven belül.

A Liszt Pincészetnek ugyanis magyar viszonyok között kivételesek az adottságai, és itt most nem a löszös szekszárdi talaj fölött gomolygó melegre, a horhosok szabdalta dombság kiváló klimatikus adottságaira és a római Aliscától a rác héjon áztatásos vörösborkultúrát a sváb pincetechnikával ötvöző borászati múltra, vagy a Lisztet, Babitsot és Mészöly Miklóst tápláló kultúrtájra gondolunk, melyek persze mind ott kell, hogy derengjenek a bor mögött, mert egy igazi bor mindezek kontextusában nyer csak értelmet. A Liszt Pincészet (mellesleg szerencsés brand; egyrészt még az európaiak is hallottak róla valamit, másrészt azt sugallja: virtuóz minőség+érthetőség, popularitás), szóval a pincészet 190 termő hektárral rendelkezik, ami nem semmi. Rendelkezik továbbá egy figyelemre méltó fiatal borásszal, Gál Józseffel, aki tudatosan vallja: a szőlőszemből ki kell hozni, ami benne van. S ezt meg is tudja csinálni (ami egyébként nem jelent kevesebbet, mint ha azt mondjuk, hogy egy értelmiséginek az a dolga, hogy kihozza magából, ami adatott neki). Az ültetvényméret lehetővé teszi a radikális hozamkorlátozást, ami a minőség kulcsszava, illetve, hogy a minőség mögött piacképes és egyenletes mennyiség legyen. Végül, de elsősorban, ott áll az egész cucc mögött a fiatal Twickel báró, aki hosszú távon gondolkodó perfekcionistaként építi a vállalatot.

A most piacra penderedő kétezres Pinot noir a pincészet csúcsbor-kategóriáját jelentő Domaine Gróf Zichy borcsaládnak egy rubinköve, eszeveszett szép bor, Szekszárd új horizonjait lebegteti feléd, mely új horizonok lényege: a szekszárdinak megszokott könnyedebb világ és karcsú test, a burgund fíling elmozdul egy mélyebb íz- és színvilág és egy meghökkentően robusztus, bordeaux-is jellegű test felé, mindezt a hat hetes médium barrikolásból fakadó olyan szép fűszeres-szekfűszeges utóízzel, ami minden pohár után újabb pohár után kiált.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik