Gazdaság

Pangás az iparban

Augusztusban 2,7 százalékkal visszaesett az ipari termelés az egy évvel korábbihoz képest – közölte előzetesen a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Tavaly június óta tart a pangás, például egy éve, augusztusban csak 1 százalékos növekedést mértek. Az első 8 hónap ipari növekedése mindössze 1,5 százalék, szemben a Reuters által közölt, 2,3 százalékos elemzői konszenzussal. (Az első 7 hónapban a szektor 2,1 százalékkal nőtt, vagyis az elemzők augusztusra már gyarapodást vártak.)

Pangás az iparban 1A gyengélkedés oka mindenekelőtt az, hogy az export fellendülése sehogy sem akar megindulni. Igaz, a sivár képet valamelyest kedvezőbbé teszi a szeptemberi beszerzési menedzserindex, amely – a Magyar Logisztikai és Beszerzési Társaság feldolgozóipari vállalkozások körében végzett felmérése szerint – rég nem látott szintre, 60,5 százalékra ugrott. A cégek ezen belül elsősorban a termelés javulását érzékelik, az erre vonatkozó index 20,3 ponttal, 68,8 százalékra nőtt. A GKI Gazdaságkutató Rt. egy hónappal korábbi konjunktúra-felmérése szintén a termelési kilátások javulásáról számolt be. Mint Vértes András, a GKI elnöke a héten közölte, kutatásaik szerint a gépipari cégek 96,5 százalékra becsülik a kapacitásaik kihasználtságát, vagyis ha fellendülés lesz, a beruházásaik is megindulhatnak. A teljes iparban ugyanakkor mindössze 79,5 százalékos kihasználtságot tapasztaltak, szemben a korábbi időszak 80 százalékot meghaladó rátájával.

Kedvező jelek vannak, a tények viszont azt mutatják: pangás van. A kilábaláshoz olyan klímára lenne szükség, amely a befektetéseknek, fejlesztéseknek kedvez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik