Gazdaság

Fordulat és reform

volt a címe annak az 1986 októberében eredetileg szamizdat formában megjelent tanulmánynak, amely a rendszerváltás egyik elméleti megalapozójának tekinthető. #<#A sors fintora, hogy - mutatis mutandi - ma is felettébb sok értelme volna egy azonos című gazdaságpolitikai kiáltványnak, amelynek egyébként a szerzőgárdája is szinte teljesen azonos lehetne a 16 év előttivel. Fordulatra ma két ok miatt van szükség. Először is azért, mert az elmúlt négy esztendő gazdaságpolitikája kiiktatta a lakosság és a vállalatok veszélyérzetét, azt a látszatot keltve, mintha a kormányzati gazdaságpolitika képes volna kivédeni a nemzetközi hatások okozta sokkot. Erre egy nyitott és integrált gazdaságban a politika nem képes, mi több, ilyetén képessége nem is kívánatos. Sokkal fontosabb volna, hogy a piac szereplőiben tudatosuljon: nem jók a növekedési kilátások. Minthogy pedig a nemzetközi konjunktúra beindulása késlekedik, sem állami gazdaságpolitikai, sem vállalati üzleti terveket nem lehet optimista kiindulópontról készíteni. A realizmus nem jelent pesszimizmust: a 4 százalékos növekedés 2003-ra még tarthatónak tűnik. Másodszor is azért van szükség gazdaságpolitikai fordulatra, mert az államháztartás hiánya drasztikusan megnőtt az elmúlt majd’ egy esztendő költekező költségvetési gyakorlata miatt, amiért a felelősség mindkét politikai tábort terheli (nem azonos mértékben, persze). A választási kampány igencsak “betett” az államháztartásnak: s bár a Pénzügyminisztérium hivatalos becslése 5,5-6,0 százalékos GDP-arányos hiányról szól, kutatói körökben keringenek 7 százalékot meghaladó becslések is. A költségvetés 1,0-1,5 százalékpontos kiigazítása (közérthetőbben: megszorítása) elkerülhetetlennek látszik, s ezt maga a miniszterelnök nyíltan vállalja, hirdeti is. Bár aggasztó a helyzet, a jelenlegi körülmények nem hasonlatosak a Bokros-csomaghoz vezető állapotokhoz. A kormányzat mozgástere ma lényegesen nagyobb, parlamenti többsége viszont számottevően kisebb. Ebben a kényes helyzetben az egyetlen megoldás az előremenekülés: a (gazdaságpolitikai) fordulat és reform.

Ajánlott videó mutasd mind

Egyelőre nem jut Európából Magyarországra influenza elleni oltás

A koronavírus-járvány második hulláma miatt nemcsak Magyarországon, hanem globálisan is megnőtt az igény az influenza elleni védőoltás iránt, és minden ország védi a saját készleteit.  Egyes vélemények szerint az idei oltási kedvet látva 1,4 millió helyett 4 millió vakcinára is szükség lehet idehaza, azonban sem az import, sem az utángyártás nem tűnik könnyen járható útnak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.