Gazdaság

Élesedő mobilverseny – Mit hoz a Mikulás?

Váratlanul felmondta a Pannon GSM a Vodafone céggel kötött hálózathasználati szerződését.

Élesedő mobilverseny – Mit hoz a Mikulás? 1Kedélyesen élcelődött Vitai Attila, a Vodafone magyarországi első embere a konkurencia vezetőivel 2002. szeptember 3-án Björn Flakstad, a Pannon GSM távozó vezérigazgatójának búcsúpartiján. A maga is gyér hajkoronával rendelkező menedzser széles mosollyal nyugtázta, hogy most már mind a három magyarországi mobiltelefon-szolgáltató vezérigazgatójának hasonló a frizurája. A mosoly azonban hamar lefagyott Vitai ajkairól, mert a Pannon GSM – vélhetően nem Klaus Holgaard Rasmussen, az új vezérigazgató humorérzékének hiánya miatt – szeptember 9-én felmondta az úgynevezett “nemzeti roaming” megállapodást, amely lehetővé tette, hogy a Vodafone előfizetői igénybe vegyék a Pannon GSM hálózatát.

ÉLESÍTÉS. A Vodafone eddig bruttó több mint 4,6 milliárd forintot fizetett a Pannon GSM hálózatának használatáért, s ezért sokan úgy látják, az utóbbi az aranytojást tojó tyúkot vágta le a szerződés felmondásával. “Az infrastruktúrák közötti versenyt akarja élesíteni a Pannon GSM” – hangsúlyozta már első nyilatkozatában Drozdy Győző vezérigazgató-helyettes. Miután a magyarországi mobil-penetráció meghaladta a 60 százalékot, logikusnak hangzik, hogy a Pannon GSM ott támadja a konkurenciáját, ahol a leggyengébbnek gondolja. Az időzítés pedig több szempontból is érthető. Egyrészt az új vezérigazgató belépésekor jelezni akarták, hogy “bekeményítenek”. Másrészt pedig a magyar mobilpiac utolsó “zsíros karácsonya” előtt helyezték nyomás alá az év eleje óta már 10 százalékot meghaladó piaci részesedésű és a napokban 11 százalék felé került versenytársat. Emellett az sem elhanyagolható szempont, hogy a Vodafone GPRS-szolgáltatásának beindulása, valamint a hálózaton belüli ingyenes hívási lehetőségek biztosítása egyre komolyabb terhelést jelentett a Pannon GSM számára.

A kulcskérdés az, mennyire érinti a Vodafone előfizetőit a december 5-e után megszűnő nemzeti roaming. A társaság szolgáltatásaiért fizetők ugyanis csak azokon a területeken nem tudják majd használni telefonjaikat, ahol a Vodafone hálózata egyáltalán nem biztosít lefedettséget. Már az sem teljesen világos, mekkora területről van ma szó – Vitai Attila a teljes lakosságra vetített 92,75 százalékos, már meglévő lefedettségről beszél, viszont a piaci megítélés szerint csak az ország 75 százalékát fedik le a Vodafone tornyai.

Elég az időKorántsem akkora horderejű ügy a nemzeti roaming szerződés felmondása, mint amekkorára a sajtóérdeklődésből következtetni lehetne – mondja Marchhart Pál, a Vodafone igazgatója. Az ügyfelek 75 százalékának szerződése eddig sem tette lehetővé, hogy igénybe vegye azt, s a fennmaradó részből is mindössze 9 százalékuk barangolt időnként a konkurens szolgáltató hálózatán. A Pannon GSM szerződés-felmondásának mindenesetre az a következménye, hogy a Vodafone felgyorsítja a bázisállomásainak telepítését és megvizsgálja, miként lehet a kapacitásokat minél hamarabb bővíteni. “A december 6-ig rendelkezésre álló idő elég arra, hogy akkor se érzékeljenek semmit a szolgáltatás színvonalában a Vodafone ügyfelei, ha nem sikerül új megállapodást kötni a Pannon GSM-mel” – húzta alá Marchhart Pál.

A Vodafone-nál úgy tartják: a roaming-megállapodás felbontása nem befolyásolhatja negatívan szolgáltatásaik színvonalát. Gyakorlatilag mintegy 60 ezer előfizető számára kell a következő három hónapban új kapacitásokat teremteni. A Vodafone a meglévő 1238 bázisállomása mellé az idén még 120 újat állítana üzembe. A gyors fejlesztéseket akadályozhatja az építések időigénye, a Vodafone hiányzó hálózati elemeinek kialakításához szükséges területek megszerzése ugyanis számos esetben még csak most indult meg. Az új bázisállomások engedélyeztetése, az egészségügyi mérések elvégzése, illetve a toronyállítás pedig akár több hónapot is igénybe vehet.

KAPACITÁSOK. A nagy kérdés persze az, miként alakulnak az elért területeken a kapacitások. Nemcsak a bázisállomások száma fontos ugyanis, hanem a celláké is, amelyeken keresztül a hívásforgalmat ténylegesen lebonyolítják. Piaci információk szerint a Vodafone hálózatában sok olyan terület van, ahol éppen a szűk cella-keresztmetszet miatt egyszerre legfeljebb 7 telefonbeszélgetés folyhat egy időben. Az ezen felül a területen a hálózatba bejelentkező többi Vodafone-előfizető már nem tud hívásokat kezdeményezni és fogadni.

Mindenesetre az, hogy végső soron mennyire kellemetlen ajándékot hoz a zsákjában a Pannon GSM hálózatának december 5-én éjfél utáni leválasztásával a Mikulás a Vodafone és előfizetői számára, csupán az éles próbán dől majd el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik