Gazdaság

Disney kontra micimackó – Kiborult a csupor

Csaknem egymilliárd dollárt követelnek a Walt Disneytől Micimackó jogdíjtulajdonosai, s a perben a médiaóriás áll vesztésre.

Rémisztő sötét erdőnek érezheti manapság Michael D. Eisner a Százholdas Pagonyt, a Milne-mű világhírűvé vált figurái – Micimackó, Malacka, Füles és a többiek – lakóhelyét. A rajzfilmfigurák évente legalább 1 milliárd dollár árbevételt hoznak az Eisner vezette Walt Disneynek, ám most teljes a lázadás körükben. Egy még 1991-ben indult, de sokáig szunnyadó per új fejleményei nyomán a médiavállalatot az a veszély fenyegeti, hogy bírósági ítéletre ki kell fizetnie több százmillió dollár elmaradt licencdíjat, sőt, az is megeshet, hogy kénytelen lesz lemondani egyik legbecsesebb vagyontárgyáról.

Disney kontra micimackó  – Kiborult a csupor 1LICENCVITA. Az még kérdéses, mekkora lesz végül a csapás. A Disney fellebbez két ítélet ellen, amelyek közül az egyik azt mondja ki, hogy a társaság vezetői szándékosan megsemmisítettek néhány fontos, a licencügyletekkel összefüggő iratot. Mostanában, mikor Eisnert folyamatos támadások érik a Disney krónikusan alacsony részvényárfolyama és a vállalathoz tartozó ABC tévétársaság gyenge mutatói miatt, a Micimackó-ügy csekély jelentőségűnek tűnhet. De az elnöknek aligha van szüksége arra, hogy a csacsi öreg medve még tovább növelje gondjait. Ráadásul a következmények nagyon is komolyak lehetnek. Amióta a Disney augusztus 9-én a tőzsdefelügyelet tudomására hozta, hogy “a veszteségek több százmillió dollárra rúghatnak”, és akár a licencszerződés is megszűnhet, a részvényesek új pereket indítottak ellene.

A vállalat nem akarja kiadni a kezéből a mézescsuprot. “Vagyonelemei közül Micimackó a legértékesebb” – mutat rá Martin Brockstein, a The Licensing Letter ügyvezető igazgatója. Elemzői számítások szerint a cégnek évi 100 millió dollár üzemi nyeresége származik a micimackós pólók, hátizsákok és egyéb termékek után kapott jogdíjakból. Tavaly a Disney 352 millió dollárt fizetett ki a Micimackó szerzője két örökösének. Az amerikai jogokat azonban Stephen A. Slesinger irodalmi ügynök vásárolta meg 1930-ban, s az ő családja – élén a 80 esztendős özveggyel, Shirley Slesinger Lasswell-lel, aki ma is minden utazására magával visz egy plüss Micimackót – 200 millió dollárt akar behajtani a Disneytől a pólókra és a többi kereskedelmi árura vonatkozó licencek elmaradt díja címén, ezenkívül pénzt követel a videokazetták és DVD-k után is.

A család ügyvédjei azt állítják, a társaság közel egymilliárd dollárral tartozik Slesingeréknek. A Disney, amely évi 12 millió dollárt utal át nekik, teljes képtelenségnek minősíti ezt. Daniel J. Petrocelli, a vállalat jogásza szerint az 1930-as szerződés alapján a családnak csak a kereskedelmi áruk után jár jogdíj, nem pedig a mesealakok összes felhasználása után. Magukat a megfilmesítési jogokat a társaság még Milne-től vette meg.

A família azzal vádolja a Disneyt, hogy részint elveszített olyan dokumentumokat, amelyek a kereskedelmi eladásokkal kapcsolatosak, részint megsemmisített olyanokat, amelyek a megállapodást a videokazettákra és a DVD-kre is kiterjesztették. Június közepén Ernest M. Hiroshige, a Los Angeles-i fellebbviteli bíróság bírája elutasította a törvényszéki könyvvizsgáló auditját, mondván: a jelentés indokolatlanul kedvez a Disneynek. Megállapította továbbá, hogy a társaság ellenszegült a tényfeltáró folyamatnak, amikor elhallgatta azoknak a dokumentumoknak a létét, illetve megsemmisítését, amelyek szerint a licencmegállapodást esetleg a kazettákra és a DVD-re is érvényesnek kellene tekinteni.

ELTŰNT IRATOK. A szóban forgó iratok egy része a Disney fogyasztói termékekért felelős néhai igazgatójától, Vincent Jefferdstől származik. Hiányukban az ügy azon a feljegyzésen dőlhet el, amelyet Slesinger lánya, Patricia készített 1983-ban anyjának, Shirleynek, miután a Beverly Hills Hotelben találkozott Jefferdsszel. Eszerint Jefferds akkor azt mondta volna, hogy a szerződés “a videókra és az összes ilyen új dologra is vonatkozik”, de Patricia csak ne beszéljen erről. Miután a Disney megsemmisítette Jefferds leveleit, Hiroshige bíró megtiltotta a vállalatnak, hogy bizonyítékokat terjesszen elő a család azon igényének cáfolata céljából, mely szerint a cég a kazetták és lemezek után is jogdíjakat tartozik fizetni. A Disney fellebbez a határozat ellen.

A peren kívüli megegyezésnek kicsi az esélye. Az egyik akadály az, hogy a Disneynél mindmáig ellenséges érzületet táplálnak Slesingerék egyik ügyvédjével, Bertram Fieldsszel szemben, aki egy 1999-es perben 250 millió dolláros kártérítést kényszerített ki a vállalattól Jeffrey Katzenberg volt stúdiófőnök javára.

Ezúttal a tét még nagyobb, s meglehet, Milne állatai végül rémfigurák lesznek Eisner szemében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik