Gazdaság

Agrárium – Szűkös hozamok

SZOMOR DEZSŐAgrárium – Szűkös hozamok 1,apaji agrárvállalkozó: “Az elmúl tíz év alatt kormányoktól, pártoktól függetlenül egyre nehezebben haladt a mezőgazdaság szekere. A legutóbbi kampányígéretek után jómagam egyelőre csak azt a markáns változást tapasztalom, hogy leállították a gépvásárlási támogatást. Szarvasmarha-tenyésztőként is borúsnak látom a jövőt. Félő, hogy csupán a területeink csatlakoznak majd az Európai Unióhoz, a gazdák kívül maradnak, s lényegesen csökken a mezőgazdaságból élők száma. Az idei teljesítményeket beárnyékolja a reméltnél sokkal gyengébb kalászos termés, és a nagy területeken besült kukorica. Ez számomra azt jelenti, hogy a kisebb gabonatermésből kevesebb étkezési búzát adhatok el, mert elegendő mennyiséget kell megtartanom az állatok takarmányozására. Eközben a húsmarha piacán kritikus mélységbe zuhant az ár, így már az is eredmény lesz, ha átvészelem a válságos időszakot.”

A mezőgazdasági termékek értékesítése a második negyedévben valamelyest emelkedett, de így is alig 5 százalékkal haladta csak meg az egy évvel korábbi mennyiséget. Az élelmiszer-ipari termelés mindkét idei negyedévben 3,5 százalék körüli növekedést produkált, miközben a kivitel mintegy 4 százalékkal nőtt. Az agrárium 2002-es összteljesítménye feltehetően nem éri majd el az elmúlt évi szintet. Határozottan érezhető, hogy erőteljes differenciálódás zajlik az egyes tevékenységek, térségek és vállalkozási formák között.

Az év első felében jelentős károkat okozott a téli fagy és a tavaszi aszályos időszak – elsősorban a gyümölcsösökben, de a gabonafélékben is komoly mértékben csökkent a termés. A gyümölcsök esetében a 25-50 százalékos terméskiesés értéke több 10 milliárd forint. A gabonából pedig hihetetlenül alacsony hozamok is előfordultak, búzából hektáronként például 2 tonna alatti is. A 25 százalékkal kevesebb, összességében mintegy 3,9 millió tonna búza mellett kukoricából is akár egyötöddel kevesebb, azaz csak 6 millió tonna körüli termés valószínű.

Agrárium – Szűkös hozamok 2A fagy és aszálykár 15 milliárd forint összegű kompenzációja mellett a kormány 4 milliárd forintot szán a sertés-, a tej-, valamint a szőlő- és borágazat megsegítésére. Ezen túlmenően a termelési hitelek visszafizetését is jelentős mértékben segítik. Öszszességében 72,5 milliárd forint segítséget kap a mezőgazdaság a piaci válságok kezelésére.

Agriculture – Low yields

Agrárium – Szűkös hozamok 3The sales volume of agricultural products was slightly up in the second quarter but even so was only about 5 percent higher than the year before. Food industry production grew about 3.5 percent in both quarters this year, while exports were up almost 4 percent. Agricultural production for 2002 is unlikely to reach last year’s. Various branches, regions and business types are undergoing substantial changes industry-wide, something that clearly takes its toll on performance.

Agrárium – Szűkös hozamok 4During the first half of the year winter frosts and spring droughts caused significant damage especially in fruit orchards – although grain harvests also dropped quite extensively as a result. With regard to fruits, the 25-50 percent drop in yield corresponds to tens of billions of forints in lost income. In certain areas grain yields were unbelievably low, wheat harvests were less than 2 tons per hectare. At 3.9 million tons, the overall wheat harvest was 25 percent less this year; maze is expected around 6 million tons, a close to 20 percent drop. Apart from the 15 billion forints government aid designed to relieve frost and drought damages, 4 billion forints were allocated to help the hog, milk, vine and wine production industries. The government also provides significant aid in paying back production credits. Overall, the industry receives 72.5 billion forints in aid to mitigate the effects of market crises.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik